Кламер БГ - Новини: Нова ТВ прекрати договорите на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова

Нова ТВ прекрати договорите на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова

България

|
Ср, 12 Юни 2019г. 16:48ч.
Нова ТВ прекрати договорите на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова

Нова телевизия е прекратила в петък договорите на разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, съобщи Свободна Европа в сряда. Двете са потвърдили пред медията информацията, но са отказали коментар.

Преди две седмици стана ясно, че новото ръководство на Нова телевизия е поставило пред избор Бенатова, Шикерова и още иден разследващ журналист - Марин Николов, преди избор да прекратят трудовите си договори с медията и да продължат да работят с нея на свободна практика, или да си тръгнат от телевизията. Тогава Шикерова не бе намерена за коментар, но Бенатова и Николов потвърдиха, че им е предложена промяна на трудовите отношения, но още не са взели решение. Николов обяви, че е бил в отпуск, когато е бил проведен с него разговорът за новите договори.

Така стремглаво нарастват журналистите и мениджърите в медийната група, които я напускат след като "Нова Броудкастинг груп" бе придобита от дружеството "Адванс Медия" на бизнесмените Кирил и Георги Домусичеви.

През април те купиха срещу 185 млн. евро от шведската "Модърн тайм груп" медийната група, която е най-голямата у нас със седем телевизионни канала и едноличен или съвместен контрол над редица месечни списания, новинарски, спортен, лайфстайл, финансов и други сайтове. Част от медийната група е и музикалната платформа "Ви Бокс” и други.

Последният отстранен от медийната група беше Христо Христов, директор на шапката на сайтовете й – "Нетинфо", който е и миноритарен акционер в дружеството. Той бе сменен, след като защити напусналия главен редактор на сайта gong.bg

Николай Александров заради намеса от собствениците в редакционната политика на изданието.

Нова телевизия вече напуснаха редица журналисти и продуценти, сред които Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова.

Чистката започна с раздялата с един от основателите на Нова телевизия Силва Зурлева и продължи с отстраняването на Виктория Бехар, мениджър на "Стратегическо развитие“ на новините, заради неудобни въпроси към новия шеф на новините в телевизията Миляна Велева за обвързаността ѝ с депутата от ДПС Делян Пеевски, за да се стигне до сега прекратените договори с едни от емблематичните лица на Нова телевизия. .

mediapool.bg