Кламер БГ - Новини: "Маркет линкс": Разликата между ГЕРБ е БСП е почти заличена

"Маркет линкс": Разликата между ГЕРБ е БСП е почти заличена

България

|
Ср, 14 Ноем 2018г. 17:21ч.
"Маркет линкс": Разликата между ГЕРБ е БСП е почти заличена

Отлив на електорална подкрепа към основните политически сили продължава и през октомври, показва национално-представително проучване на "Маркет линкс", публикувано във вторник. Разликата между ГЕРБ и БСП намалява до 2.1%, но крехката преднина на управляващата партия се забелязва на база всички участвали в допитването.

На база декларирали, че ще гласуват (49% от всички), двете основни партии имат практически еднакъв резултат, се казва в изводите на "Маркет линкс".

Подкрепата (сред всички участници – б.р.) за ГЕРБ е 19.4%, а БСП е с 17.3%. Трета политическа сила към момента е ДПС с 4.5%, а четвърта е националистическата коалиция "Обединени патриоти" с 4.2%. Като пета политическа сила се позиционира новата дясноцентристка коалиция "Демократична България" (ДСБ, "Да, България", "Зелените") с 3%. Шеста е "Воля" на Веселин Марешки с 0.8 процента.

"Маркет линкс" коментира, че изминалият месец е бил наситен със скандали, провокирали недоволството на гражданите и засилващи се негативни оценки за посоката на развитие на страната. Това предизвиква високи нива на песимизъм (57% от всички) по отношение на очакванията за бъдещето.

Президентството е единствената институция, за която изследването измерва по-голямо доверие (52%) от недоверието. Близка е статистиката и за омбудсмана, а очакванията са възходящия тренд за Мая Манолова да продължи.

В същото време доверието към правителството пада до малко над 20 процента, докато неодобрението вече гони 60 процента. Рекордно ниско е одобрението за дейността на Народното събрание - едва 13 процента. Така парламентът отново се оказва в дъното на тази класация. Гражданите, които не вярват на депутатите, са над 5 пъти повече от тези, които им вярват.

Общественото недоволство продължава да се проявява и в негативното отношение към българските политици (69% не вярват на всички), а положителна оценка имат едва 9% от хората.

mediapool.bg