Кламер БГ - Новини: "Маркет линкс": Манолова води пред Фандъкова с 5% на първи тур

"Маркет линкс": Манолова води пред Фандъкова с 5% на първи тур

България

|
Ср, 14 Авг 2019г. 14:43ч.
"Маркет линкс": Манолова води пред Фандъкова с 5% на първи тур

Мая Манолова води с 5% пред Йорданка Фандъкова, ако се кандидатира за кмет на София. Данните са за първи тур и показват, че би имало втори. Това показват измерените от агенция "Маркет линкс" моментни нагласи на избирателите два месеца и половина преди изборите и в ситуация, в която повечето кандидати за кметове на столицата още не са официално обявени.

Допитването е проведено в периода 1 - 6 август 2019 година сред 505 души, имащи право на глас, в 50 гнезда и е поръчано от OFFNews.

Данните сочат, че на първи тур Манолова би събрала 28% от гласовете на софиянци, а Фандъкова – 23%, въпреки че и двете не са заявили официално дали ще се включат в надпреварата за София. Манолова е мерена като независим кандидат, какъвто обяви, че би била, ако участва в изборите за кмет.

На трето място се нарежда издигнатият от организацията "Спаси София" Борис Бонев със 7%. Засега той е и единственият официално обявен кандидат. Все още необявеният кандидат на "Демократична България" събира 4 на сто от гласовете.

"Със сигурност може да се каже, че предстоящото обявяване на кандидатурата на "Демократична България" за кмет на София и евентуалното участие, под каквато и да било форма, на Слави Трифонов, ще окаже значително влияние върху електоралните нагласи преди местните избори", казват от "Маркет линкс".

Предложение на ВМРО, която все още не е казала дали ще издига кандидат за кмет, има подкрепата на 3%. Толкова хора биха гласували и за наскоро обявилата, че ще прави партия бивша кметица на "Младост" Десислава Иванчева.

Костадин Паскалев, който се спряга като резервен вариант на БСП, има само 2% или 14 пъти по-малко от Мая Манолова, която се очаква да получи подкрепата на социалистите, ако се кандидатира като независим кандидат.

22% още не са решили за кого да гласуват, 4% декларират, че няма да отидат до урните.

54 на сто от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват. Вероятно активността на местния вот тази година ще бъде значително по-голяма от тази през 2015 г., смятат от социологическата агенция.

Личен рейтинг

Според проучването Мая Манолова е и с категорично най-високо личен рейтинг сред софиянци. Тя е публичната фигура с най-високо одобрение в София, което е с около 3% по- ниско от регистрираното на национално ниво през месец юли. Втори по рейтинг в столицата е президентът Румен Радев. Той се ползва с одобрението на повече от анкетираните (54 на сто), но това резултат, който е с 10% по-нисък в сравнение с ободрението му от цялата страна (64%).

Общественото мнение в София е разделено в отношението си към кмета Йорданка Фандъкова с практически изравнени дялове на позитивната и негативната части на скалата. Непосредствено след дадената заявка за създаването на политически проект, Слави Трифонов се ползва с одобрението на 35 на сто от анкетираните, толкова колкото и премиерът Бойко Борисов. Лидерът на БСП Корнелия Нинова е с най-ниския резултат сред тестваните личности с одобрение от всеки пети имащ право на глас в столицата.

Повечето софиянци предпочитат независими кандидати

40% от имащите право на глас в София изразяват предпочитания за независима кандидатура за кмет. Това не е изненада на фона на ниската степен на одобрение на политическата класа, измерена в проучване на "Маркет линск" от юли (7% доверие и 73% недоверие).

Изводът се потвърждава и от факта, че за 28% кандидатът не трябва да е партиен член. Тезата, че добрите отношения с централната власт са от съществено значение за бъдещо добро управление се потвърждават за 24% от софиянци.

25 на сто от анкетираните казват, че биха гласували за кандидат, който има шанс да спечели, а с процент по-малко са тези, които биха подкрепили за кмет на София човек, който да има добри контакти с централната власт.

22% от участвалите в проучването казват, че ще гласуват за кандидата на партията, която подкрепят.

ГЕРБ печели при общинските съветници

Данните показват, че засега ГЕРБ категорично води в надпреварата за общински съветници с 22%.

Интересна се очертава битката за второто място, за което БСП и Демократична България са с напълно изравнен резултат – и двете партии имат по 12 на сто подкрепа.

На трето място в битката за общинските съветници в София засега е ВМРО, но с едва 4% подкрепа. Партията на Красимир Каракачанов все пак събира значително по-голяма подкрепа от останалите партии коалиционни партньори на ГЕРБ във власта – НФСБ и Атака.

"Макар и да се очертава като абсолютен фаворит за т. нар. "патриотична ниша“ в политическото пространство, ВМРО все още не успява да достигне потенциала, който има сред периферията си", смятат от агенцията.

Въпреки че едва 4% биха гласували за листата с общински съветници на ВМРО, проучването показва, че партията се радва на сериозно одобрени от софиянци. ВМРО втора по одобрение с 27%, следвайки ГЕРБ, която има 30 на сто. Високият рейтинг на ВМРО обаче по никакъв начин не се прелива към изборните резултати.

Много харесвана сред софиянци е Демократична България с 26% одобрение и само 59% неодобрение, което е по-малко от ГЕРБ и ВМРО, които събират съответно 62 и 65 процента неодобрение. Четвърти се нареждат БСП и 23% одобрение и 77 неодобрение.

Какви са проблемите на София според избирателите

Чистотата, трафикът и презастрояването са най-големите проблеми на София, които посочват респондентите.

В проучването са представени 15-те най-значими проблема, които са посочили софиянци на отворен въпрос, без предварително дефиниран отговор. От анкетираните се е изисквало да ги подредят по важност. В лявата колона са посочените като първи отговор, в дясната процентът надвишава 100, защото е сбор от всички отговори.

От отговорите на друг въпрос се разбира, че най-голям процент от участвалите в проучването бихме искали българската столица да заприлича на Виена. На това мнение са 16 на сто. На второ място е отговорът София (6%), а на трето – Прага (5%).

mediapool.bg