Кламер БГ - Новини: Борисов успокои майките от “Системата ни убива“ като се оправда с депутатите

Борисов успокои майките от “Системата ни убива“ като се оправда с депутатите

България

|
Ср, 28 Ноем 2018г. 20:56ч.
Борисов успокои майките от “Системата ни убива“ като се оправда с депутатите

Майките от инициативата "Системата ни убива", които обявиха, че пак са в протестна готовност заради съмнения, че не са осигурени достатъчно средства за лична помощ в бюджета за догодина, се срещнаха в сряда вечерта с премиера Бойко Борисов и получиха уверение, че пари има. Премиерът си изми ръцете с депутатите от ГЕРБ и обеща парите да се разпределят правилно, така че да достигнат до нуждаещите се.

“С майките, с цялото ми уважение към тях, през цялото време съм се отнасял с уважение и те се отнесоха с уважение, защото приеха извиненията. Ядосаха ме днес малко депутатите за това, че едните пари - сложени на едно място, другите - на друго. Ние ясно поехме ангажимент за този бюджет със 150 млн. лв. повече да има за хората с увреждания. Да ги разпределят правилно, да ги разпределят така, че до всеки един човек в затруднено положение да има тези средства“, каза Борисов.

“От тук нататък можем да си бъдем полезни с инерцията и гражданското доверие, които имат тези не уж-кресливи жени, тези ...дами“, заяви Борисов след подсказване от една от майките как да се обърне към тях.

Така протестиращите жени напуснаха успокоени срещата с премиера, след като по-рано обясненията на двама министри не успяха да ги убедят, че са предвени достатъчно средства за лична помощ в бюджета за следващата година.

Майките обявиха протестна готовност заради инвалидизиран закон

По-рано през деня майките публикуваха протестно отворено писмо до председателя на Народното събрание, премиера, министрите на финансите и на социалната политика, омбудсмана и медиите. В него те заявявиха че отново са излъгани, а след вчерашното заседание на социалната парламентара комисия е станало ясно, че Законът за личната помощ е "осакатен до 100% инвалидизация".

Според тях е извършена подмяна на текстове и законът ще влезе в сила без да има финансов ресурс за неговото прилагане, срещу което преди ден се обяви и омбудсманът Мая Манолова, която заплаши да сезира Конституционния съд.

Според майките законът в този си вид ще доведе до дискриминация и списъци на чакащи за лична помощ.

В лично обръщение към премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, майките заявяват: "Освен че ни излъгахте отново, Вие ни се подигравате".

“150 млн. са факт, но те не отиват за Закона за личната помощ. Не може да се гласува закон, за който няма пари. Това е прах в очите“, каза пред БНР Мая Стоицева, представител на родителите на деца с увреждания.

"Тези 150 млн. лв. отидоха за Закона за хората с увреждания. Те на практика не са се изгубили, но отиват за новата финансова подкрепа, която ще влезе в сила от януари и която вече се определя до линията на бедността. Реално тези 150 млн. отиват за политики за хората с увреждания. Проблемът е, че се гласува един закон – този за личната помощ, за който няма финансиране. Това, което вчера “взриви“, беше една добавена алинея към преходните и заключителни разпоредби, която казва, че тези 71 млн., които са предвидени за лични асистенти, всъщност са предвидени от януари до септември и на практика оставят Закона за личната помощ без нито един лев подкрепа“, каза Стоицева и попита какво става след 1 септември с асистентите.

Тя заяви, че на практика идеята за отчитане на личните нужди се срива напълно.

Майките на деца с увреждания не разбират защо политиците са направили този ход. Стоицева бе категорична, че са в готовност за протести.

"Ако протестите се възобновят, те вече трябва да са за отговорност за това защо няма средства, кой не го реши, кой и как го прецени, дали няма средства или няма воля", коментира тя.

Двама министри уверяват, че пари има

По-късно през деня социалният министър Бисер Петков увери, че проблем всъщност няма и финансирането е осигурено.

Финансирането на личната помощ е гарантирано, категоричен бе той.

"Много често нещата се рестартират – предишния ден е приключил с една договорка, след това се започва отново. Очакването беше, че имаме съгласие по тези текстове. За нас също беше изненада, че имаше такава реакция по време на заседанието на комисията", обясни Петков.

Той изрази несъгласие с определението на майките, според които гласуваният закон без финансиране може да се окаже просто "прах в очите".

"Финансирането е ясно, то многократно е коментирано. Този ресурс ще бъде включен в бюджета на Министерство на труда и социалната политика. Той, заедно с другия ресурс, ще осигури финансирането по двата законопроекта.

Това е и ангажиментът, който беше записан в плана за действие по приемането на новото законодателство – за двата законопроекта се заделят допълнително 150 млн. лв. Споразумението се спазва", увери социалният министър.

Финансовият министър Владислав Горанов също обясни, че обещаните допълнителни 150 млн. лв. ще се предоставят за нуждите на хората с увреждания, но нови средства над тази сума на този етап няма да се отпускат.

"Не искам да има конфронтация по тази тема. Всичко, което поехме като ангажимент според нашите разбирания и оценки, които се свеждат до 150 млн. лв. повече за хора с увреждания, са изпълнени. Не съм участвал пряко в дебата в социалната комисия. Разбирам, че окончателните текстове, които са одобрили депутатите, по някакъв начин не се одобряват от омбудсмана и част от майките на деца с увреждания. Тепърва анализираме откъде идва неразбирането, защото всички разговори, които съм имал с омбудсмана по повод на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, се свеждаха до това, че 2019 г., освен 150-те млн. лв., обещани от премиера, няма да се налагат допълни разходи. Ако се направят различни допускания, Законът за личната помощ може да струва и милиард. Обществото някога може да стигне и до тази сметка. Инструктирах моите експерти в работната група да се опитаме да направим така законодателството, че средствата в бюджета за 2019 г. да стигнат", каза Горанов.

Той поясни, че средствата за лична помощ са прехвърлени от бюджета на социалното министерство в централния бюджет, защото все още се очакват окончателните законодателни решения за технологията на предоставянето на личната помощ.

След срещата при премиера разяснения даде и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. “С мое предложение се направи промяна в Закона за държавния бюджет така, че 71,5 млн. лв. от централния бюджет да се прехвърлят в бюджета на Труда и социалната политика в поилитика за хора с увреждания. Там сумата е със 150 млн. лв. повече от миналата година. С тази промяна правим видими за всички тези 150 млн., които са предвидени за хората с увреждания и част от тях ще бъдат гаранция за изпълнение на Закона за личната помощ, другата част - на Закона за хората с увреждания“, обясни след срещата при премиера Стоянова.

mediapool.bg