Кламер БГ - Новини: МОСВ и общината си прехвърлят топката за замърсяването на Варненското езеро

МОСВ и общината си прехвърлят топката за замърсяването на Варненското езеро

България

|
Пет, 29 Май 2020г. 16:33ч.
МОСВ и общината си прехвърлят топката за замърсяването на Варненското езеро

Община Варна е забавила информацията за скъсаната канализационна тръба във Варненското езеро. Освен това ремонтът на съоръжението също е започнал твърде късно, което е довело до замърсяването на езерото.

Това е мнението на министъра на околната среда Емил Димитров по проблема със замърсяването на езерото. Миналата седмица по бреговете му изплуваха големи количества мъртва риба. Водата в езерото, както и в част от Варненския залив, пък е нетипично кафява, което се обяснява с прекомерното развитие на планктона. Според еколози то е свързано със замърсяването на езерото, но властите до момента избягват да посочат скъсаната тръба като основен източник на проблемите и още издирват причината за тях.

"Чух, че кметът на града знаел как да си направи кампанията, но не знаел как да съобщи за тръбата, но не е мой проблем", каза Емил Димитров в петък пред Нова телевизия.

Кметът Иван Портних обяви наскоро, че не информирал жителите на общината веднага, след като разбрал за аварията, тъй като не знаел как да го направи. Ремонтът не започнал досега, тъй като първо нямало средства, а после се провалила и процедурата за избор на изпълнител.

"От август месец м.г. досега е твърде много време (за ремонта – бел. ред.). От общината твърдят - не сме имали пари, не сме били ориентирани“, коментира министърът на околната среда в петък.

Той припомни, че властите са разбрали, че тръбата, която отвежда отпадните води от кварталите "Аспарухово" и "Галата" към пречиствателната станция в село Тополи, е прекъсната от август миналата година. Тогава за проблема е уведомена и община Варна. През следващите месеци екоинспекцията изпащала няколко пъти писма и предупреждения до общината, областния управител, Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Според община Варна и местното ВиК дружество обаче Министерството на околната среда и водите трябвало да се заеме с ремонта, тъй като тръбата е изградена по предприсъединителната програма ИСПА по договор, сключен от ековедомството и още била в гаранция. От кметството обявиха дори, че ще заведат иск срещу фирмата изпълнител, за да им възстанови разходите по ремонта, за който междувременно регионалното ведомство отпусна на ВиК Варна 1.3 млн. лв.

Според Димитров обаче тръбата е била скъсана от преминаващ кораб и не може да се говори за производствена авария или за дефектирал тръбопровод, както твърдят от общината.

Междувременно местната екоинспекция е глобявала с над 40 000 лева всеки месец ВиК – Варна за изливането на непречистени води в езерото.

mediapool.bg