Кламер БГ - Новини: МЗ забрани износа на жизненоважни лекарства

МЗ забрани износа на жизненоважни лекарства

България

|
Четв, 30 Апр 2020г. 18:41ч.
МЗ забрани износа на жизненоважни лекарства

Здравният министър Кирил Ананиев забрани износа на определени лекарства за пациенти със социално значими заболявания като диабет, шизофрения, онкологични заболявания. Досега забрана за износ имаше само за лекарства на хининова основа, които се ползват за лечение на пациенти с коронавирус.

От МЗ аргументират новата забрана, включваща медикаменти за диабет, шизофрения и злокачествени заболявания, с това, че недостигът на тези продукти на пазара ще застраши живота и здравето на значителен брой пациенти у нас. Заповедта и пълния списък на забранените за износ лекарства можете да видите ТУК.

"Неспазването или прекъсването на назначената на тези пациенти терапия ще доведе до сериозен риск за живота и здравето им, а промяната в терапията може да бъде извършена само след допълнителни лабораторни тестове и необходимост от посещение при лекар, което в условията на извънредното положение, свързано с Covid-19, създава допълнителен риск за тези пациенти", заявиха от здравното министерство.

Така реално МЗ признава риска от липса и недостиг на лекарства на българския пазар и предприема действия да го предотврати.

Като аргумент се посочва и това, че хората с онкологични заболявания и диабет спадат към рисковите категории пациенти за инфектиране с коронавирус.

Забранява се и износът на определени продукти, съдържащи етанол.

Продуктите, съдържащи етилов алкохол (Ethanol), са широко използвани за дезинфекция за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на болестта и за опазване живота и здравето на гражданите и медицинските специалисти.

Търсенето на такива продукти е значително повишено след обявяването на извънредното положение у нас, като продължава да нараства и в момента.

Забраната за износ на посочените в заповедта лекарствени продукти ще бъде в сила до отмяна на извънредното положение.

mediapool.bg