Кламер БГ - Новини: МВР подлуди шофьорите с глоби за газови уредби (видео)

МВР подлуди шофьорите с глоби за газови уредби (видео)

България

|
Ср, 26 Фев 2020г. 16:57ч.
МВР подлуди шофьорите с глоби за газови уредби (видео)

С три години закъснение МВР се сети, че трябва да провери дали шофьорите са описали газовите уредби в големия талон на колите си. Полицейският напън и заплахата от 150 лв. глоба доведоха до хаос и опашки в множество звена на пътната полиция. След няколко дни истерия, от националната полиция най-после решиха да говорят, само за да кажат, че хаос няма.

Гратисен период

Проблемът дойде от промяна в една от многобройните наредби на МВР, направена още през 2014 г. Тогава в нормативния акт е записано, че собственици, които сменят горивото на колата си (в най-честия случай монтират на газова уредба), имат три години гратисен период, за да декларират това обстоятелство в КАТ. Впоследствие то следва да бъде отразено в големия талон, т.е. на практика се издава нов талон.

Промяната очевидно е минала тихомълком и мнозинството от хора не разбира за нея. МВР също не полага особени усилия да популяризира новия ред. Сеща се, че трябва да проверява дали всички са си сменили талоните три години след изтичане на гратисния период, т.е. през 2020 г. От няколко дни върви специализирана операция с подобни проверки.

Наред с нея се появиха и съобщения за опашки в КАТ. По информация на бТВ струпване на хора е имало в София и Плевен. Някои от чакащите разказаха, че е трябвало да се редят два дни подред, за да бъдат документите им обработени. Лицензираните пунктове за преглед на газови уредби също бяха щурмувани от клиенти.

Няма истерия

В сряда следобед от МВР решиха все пак да дадат изявления по случая.

"Факт е, че има доста обществено отразяване на тази акция, което доведе и до много опашки, така да се каже, в звената на пътна полиция в цялата страна. Мисля, че не създаваме излишна истерия, защото контрол трябва да има. И преди е имало някакъв контрол. Обаче сега се направи една операция, в която контролът да бъде по-засилен", заяви Панталей Дамянов от националната полиция.

Дори и след проверките МВР не знае колко са нерегистрираните газови уредби. Кога ще стане ясно това, не се знае.

Сметката

За да бъде отразена газовата уредба в големия талон по съответния начин, трябва шофьорът да има издаден протокол за монтирането й, както и удостоверение за първоначална проверка, издадено от лицензиран проверител.

По информация на бТВ цената им е около 100 лв. След това в пътната полиция трябва да се платят още 30 лв. за издаване на нов талон.

Контролът продължава

Специализираната операция на МВР ще приключи на 28 февруари. И след това обаче ще се проверява дали газовата уредба е описана в големия талон, твърдят от МВР.

mediapool.bg