Кламер БГ - Новини: МВР няма данни атентаторът от Нова Зеландия да се е срещал с някого в България

МВР няма данни атентаторът от Нова Зеландия да се е срещал с някого в България

България

|
Съб, 16 Март 2019г. 13:58ч.
МВР няма данни атентаторът от Нова Зеландия да се е срещал с някого в България

МВР не разполага с информация за терористична дейност на Брентън Тарант, който стреля в две джамии в Нова Зеландия и уби 49 души, по време на пребиваването му у в България. Той е бил у нас като турист през ноември 2018 г. и е посещавал исторически места. Това съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Искам да успокоя всички, че до този момент няма никакви данни за дейност, свързана на тероризъм на територията на България", каза Иванов пред журналисти.

"Засега данните, които имаме, са, че той е бил в България като турист. Няма данни да се е срещал с някого. Сега се проверяват местата, където е преспивал", каза Иванов.

Работата на органите на сигурността продължава. Целта е да се установи дали Тарънт е имал у нас контакти с български или с чужди граждани. Засега е ясно, че през цялото време е пътувал сами е посещавал исторически места свързани с „битки между християни и мюсюлмани“ по думите на главния прокурор Сотир Цацаров.

Брентън Тарант е пристигнал в България с полет от Дубай на 9 ноември 2018 г. на летище „София“. Наел е кола и е обикалял страната. Посетил е Дряново, Велико Търново, Плевен, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково и Банско. На 15 ноември с автомобил е заминал за Букурещ, от където отново с лека кола е отпътувал за Унгария, каза Цацаров в петък след съвещание на спецслужбите ни при премиера Бойко Борисов.

Главният секретар на МВР каза в събота, че Тарант е спал в Плевенбез да съобщи къде.

„Имаме я тази информация, но не мога да ви я кажа. На няколко места е спал, установени са, знаем населените места", каза Ивайло Иванов.

Все още няма информация дали Тарант е плащал в брой или с картау нас.

През последните години 28-годишният австралиец е обикалял Централна и Източна Европа.

Той е бил в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватскапрез 2016 г., като обиколката му е била с автобус, каза Сотир Цацаров.

Същата година на два пъти е бил и в Турция, съобщи турска телевизия. Едното му посещение е било между 17 и 20 март2016 г., а другото от 13 до 25 септември същата година.

Върху оръжието на Брентън Тарант бяха изписани и надписи на български език.

На снимки, публикувани в новозеландската и австралийската преса, се вижда, че цялата екипировка на нападателя е покрита с имена на сражения между християни и мюсюлмани и исторически личности, водили тези битки.

Може да се разчетат поне три български имена. Това на царския син Фружин, който заедно с братовчед си Константин повежда въстание срещу османските турци в началото на 15 век. Другото българско име е Битката при Булаир от Балканската война. Изписан е и проходът Шипка, само че на английски - "Shipka pass 1877-78", както и годините на Руско-турската война.

Отделно на разпространеното видеоот масовото убийство се чува, че в колата на атентатора звучи сръбска музика – пропагандната песен "Бог е сърбин и Той ще ни запази" или още "Силна Сърбия". Тя е хит на сръбските националисти от времето на войните в бивша Югославия и се изпълнява от трима военни от сръбските паравоенни формирования в Босна.

МВР работи в сътрудничество с ДАНС и с чуждестранните партньорски службипо случая Тарант, каза още главният секретар.

Междувременно лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ осъдив декларация терористичното нападение в Крайстчърч, Нова Зеландия."Категорично осъждаме проявите на тероризъм и омраза във всичките им форми. Терористите нямат народност, нямат религия, нямат оправдание за престъпленията си срещу човечеството и срещу мира", се казва в декларацията.

mediapool.bg