Кламер БГ - Новини: Интрига за избираемото място на СДС в листата на ГЕРБ

Интрига за избираемото място на СДС в листата на ГЕРБ

България

|
Четв, 21 Март 2019г. 19:06ч.
Интрига за избираемото място на СДС в листата на ГЕРБ

СДС още умуват кой да е избираемият им кандидат в листата на ГЕРБ. Очакваше се това да е Владимир Кисьов – бивш главен преговарящ на България с ЕС и бивш председател на Столичния общински съвет. Той обаче отказва да заеме мястото. Затова позицията по-скоро ще бъде отредена на началника на кабинета на президента Петър Стоянов Илия Лазаров, научи Mediapool.

В сряда СДС и ГЕРБ се разбраха, че могат да участват заедно на евроизборите. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нареди най-старата партия в ЕНП да получи две места, едното от които избираемо. След срещата премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов остави впечатление,че Кисьов ще е на избираемото място като обясни как ще се разчита на неговата мъдрост. Тогава от СДС не потвърдиха, че именно Кисьов ще е на избираемата позиция.

Ден по-късно стана ясно и защо от партията запазиха мълчание - самият Кисьов не иска да е на избираемата позиция. От СДС няколко пъти са му предлагали да е той и са се опитвали да го убедят, но засега той не се съгласява, научи Mediapool.

Така в СДС стигнали до името на Илия Лазаров за избираемото място, който в момента е главен секретар на партията, подкрепя решението за коалиция с ГЕРБ и повтаря тезите на лидера си – целта била да не се разпилява гласът на десните избиратели.

"Не съм човекът на избираемото място"

"Логическото разсъждение води към заключение, че няма да съм аз човекът на избираемото място в листата, защото аз не бих отишъл да водя преговори за себе си“, каза пред БНР Кисьов по повод срещата с ГЕРБ.

Обясни, че му била предлагана тази позиция, но той не се съгласил. По информация на Mediapool обаче той може да склони да е вторият кандидат на СДС в листата на ГЕРБ.

Зам.-председателят на партията Емил Кабаиванов обясни, че Кисьов може и да не е кандидат, защото "може да не се съгласи". По думите му партията щяла да има няколко номинации, от които да се изберат две.

Не е окончателно решено и дали СДС ще се явява с най-голямата партия. Националният съвет на партията трябва да реши дали да има коалиция. Междувременно двете крила в партията са на различно мнение за това дали трябва да се явяват с ГЕРБ или не. Бившият лидер на СДС Божидар Лукарски и хората около него силно критикуват решението на новото ръководство да се яви с най-голямата партия. Ръководството и столичната структура пък определят идеята като "разумен ход".

Лукарски към Христов: Ти си подлога

"Като се замисля, аз по-голям срам и унижение в историята на СДС не съм виждал!!! Да отиде председателят на Партията, без мандат от Националния съвет и НИС и да се договаря за нещо, за което не е упълномощаван от никого, никога! Ами естествено, че ще бъдеш третиран като подлога, то ти си си такъв", коментира във "Фейсбук" бившият лидер на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски.

Той разкритикува и това, че Кисьов е бил на срещата с ГЕРБ. "А водиш и Владо Кисьов, който лично дълбоко уважавам, за да го правиш и него за посмешище! Между другото в какво качество отива Владо Кисьов, също не е ясно при положение, че нито е член на НИС, нито е номиниран, от който и да било орган на партията, за каквото и да е било!", пише още Божидар Лукарски.

Той беше един от най-големите радетели за близки отношения с ГЕРБ, докато беше начело на партията и част от управлението на страната. Като министър на икономиката участва и в доста спорни имотни сделки като продажбата на имот на "Булгартабак" на фирма, свързана с Делян Пеевски, и на друг на занижени цени в "София Тех Парк".

"Бил съм обвиняван в какви ли не колаборации с ГЕРБ и Борисов... Не смятам обаче, че по мое време и за част от секундата СДС е било в такова "наведено" положение! На прима виста си мисля, че ако бях в такава позиция, поне щях да се спазаря името на Партията да фигурира в официалната регистрация и на следващите местни избори ГЕРБ да подкрепи официално нашите действащи кметове", пише още Лукарски.

Бившият лидер на СДС обясни, че искрено вярва и се надява, че върховният орган на СДС - Националният съвет, няма да позволи "това унижение да стане факт" (коалицията между СДС и ГЕРБ – бел.ред.). Иска и оставката на лидера на СДС Румен Христов.

mediapool.bg