Кламер БГ - Новини: "Локхийд Мартин" твърди, че може да достави по-бързо F-16 за България

"Локхийд Мартин" твърди, че може да достави по-бързо F-16 за България

България

|
Четв, 11 Апр 2019г. 13:33ч.
"Локхийд Мартин" твърди, че може да достави по-бързо F-16 за България

Американската корпорация "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) съобщи, че ще може да достави на България изтребители F-16 Block 70 по-рано от досегашните си очаквания. Директорът в компанията Джим Робинсън, обясни, че ако се стигне до сделка, първите нови самолети може да пристигнат в края на 2022 година, съобщиха от представителството на "Локхийд Мартин" у нас.

Досега от компанията очакваха първите самолети за България да може да пристигнат през 2023 година.

"Изборът на F-16 от Мароко и още един оператор от региона на Азия ще ускори плановете за започване на производството", обясни Робинсън.

"Локхийд Мартин" вече завършва новия си завод в Южна Каролина, в който трябва да бъдат произведени и изтребителите за България, ако се стигне до сделка.

Робинсън каза, че макар последните поръчки да увеличават натоварването на компанията, новият завод вече има възможност да вдигне производствения си капацитет, за да отговори на нуждите на клиентите.

“Появиха се много неверни информации, често от хора, които не са участвали директно в разговорите, за нашите възможности да доставим новите F 16 Block 70 във времевата рамка, която отговаря на нуждите на българските ВВС“, каза Джим Робинсън.

"Самолетите за Бахрейн, Словакия и България ще бъдат сред първите, които ще бъдат построени в новото съоръжение в Грийнвил. Ако приемем, че договорът бъде подписан това лято, планираме да започнем обучението на българските пилоти и наземен персонал в САЩ не по-късно от 2021 г. и ще доставим първия български F-16 преди началото на 2023 г. ", добави той.

На този фон зам.-военният министър Атанас Запрянов каза, че България работи много активно по подготовката на бъдещ договор с американците.

Очаква се българският преговорен екип да е във Вашингтон от 7 до 10 май за оформяне на проектоспоразумение.

"Работим активно, така че да има договор тази година и то преди изтичането може би на сесията на парламента до 31 юли. Надявам се да успеем”, каза Запрянов.

В същото време много наблюдатели и хора в бранша допускат проточване на преговорите, въпреки периодичните коментари на военния министър Красимир Каракачанов, че има политическа воля те бързо да бъдат завършени.

Най-чувствителните въпроси за бъдещата сделка са цената и срокът, в който ще бъдат доставени самолетите. Парламентът отмени досегашните изисквания финансовата рамка да не надвишава 1.8 млрд. лева с ДДС, а първите машини да бъдат доставени до две години след подписването на контракта. Въпреки това официални американски представители обявиха готовност да се съобразят с българските нужди, но е въпрос на време да се види дали и доколко това е възможно.

mediapool.bg