Кламер БГ - Новини: Лозан Панов отказва да загърби скандала с ареста на Иванчева

Лозан Панов отказва да загърби скандала с ареста на Иванчева

България

|
Четв, 10 Ян 2019г. 18:11ч.
Лозан Панов отказва да загърби скандала с ареста на Иванчева

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще поиска от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет да се произнесе по скандала с проверката на ареста на отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Той е предложил такава точка да влезе в дневния ред на колегията за следващата седмица.

Причина за искането на Панов е безпрецедентното предложение на специализираната прокуратура материалите по делото срещу Иванчева и заместничката й Биляна Петрова да не се дават за проверка, разпоредена от него. Това се случи в края на ноември. Преди това председателят на ВКС възложи на трима съдии да проверят как се е гледало делото за мярката им от двете съдилища – специализираният и апелативният спецсъд. Тогава временните шефове на двете прокуратури Димитър Петров и Николай Найденов и прокурорите Илиян Рангелов и Тихомир Стоев поискаха материалите да не се дават, докато апелативните съдии не се произнесат за мярката на двете жени. Притеснението им бе, че проверката може да окаже натиск върху съдиите. Иванчева и Петрова бяха задържани за още над месец, а в момента са под домашен арест.

"За такова предложение не само липсва правно основание. То представлява недопустим опит за институционално въздействие върху съда, нарушаване на конституционно установения баланс на държавната власт и върховенството на закона, груба намеса в съдебната независимост. Не на последно място целта му е опит да се осуети образувана по надлежния ред проверка. В своите Стандарти за независимостта на съдебната власт Висшият съдебен съвет посочва, че независимостта е основна ценност на съдебната власт, предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес. Тя трябва да се заслужи, отвоюва и охранява. Намирам, че това налага произнасянето на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет", пише в предложението си Панов.

В крайна сметка делото бе дадено на тримата съдии. Резултатите от проверката бяха, че апелативният спецсъд е допуснал нарушения при решението си да остави Иванчева и Петрова в ареста. Става дума за произнасяне от средата на ноември. Тогава съдия Иво Хинов освободи двете от ареста и постанови решението му да влезе в сила незабавно. Още същия ден обаче апелативният съд реагира светкавично и спря незабавното изпълнение. След това отмени и решението за освобождаване. В доклада от проверката си тримата съдии записаха, че апелативният съд дори не е разполагал с решението на Хинов, когато го е спрял и освен това на двете не е бил даден задължителният 7-дневен срок, за да се защитят.

Не е ясно дали прокурорската колегия ще приеме предложението на председателя на ВКС. Заседанията й са всяка сряда под ръководството на главния прокурор Сотир Цацаров, който отдавна е в обтегнати отношения с Панов. Наскоро председателят на ВКС обяви, че Цацаров разпъва чадър над приятелите си и преследва само неудобните.

mediapool.bg