Кламер БГ - Новини: Личните данни на съдия Тодорова изтекли "случайно" в интернет

Личните данни на съдия Тодорова изтекли "случайно" в интернет

България

|
Вт, 23 Юли 2019г. 16:46ч.
Личните данни на съдия Тодорова изтекли "случайно" в интернет

Личните данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството й са били публикувани в интернет случайно. Това твърди в своя позиция главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

Декларацията на Тодорова бе публикувана на сайта на съдебния инспекторат, озаглавена "MIROSLAVA STEFANOVATODOROVA NE SE CHISTIIIIIII". Подобна бележка нямаше в нито една от останалите над 4 хил. магистратстки декларации. В резултат всички лични данни на Тодорова и семейството й станаха публично достояние.

Съдия Тодорова е известна с критичното си отношение към управляващите от ГЕРБ. В първия мандат на Бойко Борисов тя бе атакувана от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който я обвиняваше, че обслужва мафията.

Бележката "Не се чисти" не е инструкция към служителите, а е констатация, твърди в позицията си Точкова. Според нея декларацията на съдия Тодорова е била преглеждана от служител с икономическо образование, който не могъл да заличи данните и търсил помощ от системния администратор. Дали е получил помощ от съобщението не става ясно, но в крайна сметка декларацията е качена без заличени данни и със заглавие "Не се чисти".

Точкова твърди, че проблемът бил във файла, на който Тодорова е попълнила декларацията си – той не се отварял и не приемал редакции. Става дума за екселски файл.

Точкова отрича обаче да има тенденциозно отношение към съдийката.

"Такива файлове обикновено се отварят в "Защитен изглед“ или се отварят в режим "Маркиран като завършен“, което не позволява редактиране, а оттам и ръчното заличаване на данни. Когато експерт с икономическо образование срещне проблем с обработката на поверените му за работа файлове, той се обръща за помощ към системния администратор, който чрез допълнителни настройки в програмата изчиства съответните лични данни", се казва в съобщението на съдебния инспекторат. От него изобщо не става ясно опитал ли е системният администратор да изчисти данните и защо все пак документът е качен в този му вид.

Заради гафа с декларацията на Тодорова председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поиска случаят да бъде обсъден от Висшия съдебен съвет. Останалите членове се възпротивиха, тъй като самата Точкова е в отпуска и не може да бъде поканена за изслушване. Затова бе решено главният инспектор да бъде изслушана на 30 юли.

mediapool.bg