Кламер БГ - Новини: Липса на кворум блокира работата на парламента

Липса на кворум блокира работата на парламента

България

|
Пет, 02 Ноем 2018г. 11:48ч.
Липса на кворум блокира работата на парламента

Три преброявания и повече от час изчакване не бяха достатъчни, за да се събере необходимият кворум от 121 народни представители и да се даде начало на парламентарното заседание в петък.

При третия и последен опит информационните табла показваха, че са се регистрирали 115 депутати, въпреки че по думите на Данаил Кирилов от ГЕРБ недостигащите за кворум народни представители са били 4.

Сходна ситуация в парламента имаше и в сряда, но тогава с гласовете на “Воля” и независимия депутат Спас Панчев управляващите успяха да съберат 121 гласа. В четвъртък опозицията бе по местата си, защото всички вкупом заедно с управляващите трябваше да приемат закона на Делян Пеевски за медийната собственост.

В петък при първата регистрация в залата имаше 110 народни представители, а 10 минути по-късно се регистрираха 114. Парламентарните групи на БСП и ДПС не бяха в залата.

Преди два дни от БСП заявиха, че ще се регистрират, когато получат оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Днес социалистите наблюдаваха преброяването на депутатите през отворената врата на пленарната зала.

ГЕРБ: Не се чувстваме заложници

"Съобразно правилника би следвало да се наложат санкции на БСП и ДПС заради липсата на кворум", каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Попитан дали ГЕРБ и "Обединени патриоти" стават заложници на ДПС, той отговори, че при всички положения се съобразяват с тяхното поведение.

"Не мога да кажа, че се чувстваме заложници в никакъв случай. Политиката е отговорна дейност и би следвало да се упражнява добросъвестно и отговорно", каза Кирилов.

"Ние сме доказали, че можем да се организираме, за да осигурим мнозинството в парламента, респективно кворума. На следващото заседание ще имаме оптимална организация. Няма да има хора, които да боледуват, няма да има хора, които да са командировани", допълни Кирилов.

Той каза, че депутатите от "Атака" не са се регистрирали, но от "Обединени патриоти" отрекоха.

Както Mediapool писа, през целия месец октомври кворумът на управляващите в парламента се осигуряваше от опозицията от БСП и ДПС. В края на миналата седмица пък от ДПС обявиха, че с демократични действия ще бойкотират правителството.

Иначе депутатите трябваше да започнат обсъждането на първо четене на промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които предвиждат разпоредителното заседание да се отлага при отсъствие на защитник само, ако има уважителни причини. Както и окончателно да бъдат разгледани промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се предвижда по-висок данък за старите автомобили.

В редовния парламентарен контрол на депутатски въпроси трябваше да отговарят вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева и още петима министри.

ДПС иска да види стабилността на мнозинството в пленарната зала

Слушаме как правителството и мнозинството са стабилни, искаме да видим тази стабилност в пленарната зала, каза в петък пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов. Мнозинството е длъжно да осигури кворум в пленарната зала, подчерта той и допълни, че парламентът е в бюджетна процедура. Мнозинството трябва да осигури кворума за най-важния закон в страната - този за Бюджет 2019, отбеляза той.

Дали ДПС ще се регистрира следващия вторник, ще се прецени в движение. Попитан защо вчера ДПС се регистрира за началото на заседанието, а днес - не, Летифов отговори: "Мнозинството трябва да осигури кворума".

Двама нови депутати ще бъдат добро попълнение за Народното събрание, коментира Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС, като визира вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

ОП: БСП са тръгнали към разруха, ДПС гледат само своя интерес

БСП явно са тръгнали към разруха на България, заяви зам.-председателят на ПГ на Обединените патриоти Валентин Касабов.

По думите му БСП се опитват да блокират работата на Народното събрание. ДПС пък си гледат единствено своя интерес - "правата и свободите през очите на Ахмед Доган и "Сараите" и не се интересуват какво се случва в България, смята Касабов.

Той отбеляза, че ще трябва да говорят с коалиционните си партньори за поддържане на кворума, защото в противен случай държавата тръгвала надолу, бюджетът също. Той допълни, че днес има депутати в командировка, но другата седмица щели да са на работа.

БСП: Управляващите не могат да си съберат хората

Задължение на управляващите е да осигурят кворум за заседанията, те не идват на работа и очевидно имат жестоки, непреодолими противоречия вътре в коалицията, коментира Румен Гечев от "БСП за България".

Второ - ние сме категорично против този начин на приемане на бюджета, който е скандален, неевропейски, посочи Гечев. Той обърна внимание, че другите страни от ЕС от лятото обсъждат проектите си на бюджета, а тук в България правителството онзи ден, на извънредно заседание в неделя, приема и внася на 29 октомври бюджета в парламента, след което иска да "претупа" буквално за една седмица бюджет за 45 млрд. лева и да прокара това, което е заложено в него, без да се вслуша в препоръките на опозицията.

Румен Гечев отново заяви, че депутатите от "БСП за България" няма да се регистрират в началото на заседанията, докато не се изпълни искането им да понесе политическа отговорност човека от ръководството на правителството, който обиди майките на деца с увреждания.

"Ако той не подаде оставка, очевидно ще трябва да подаде оставка Борисов и цялото правителство, защото те не са заникъде от днес", каза той. "Днешният ден е много показателен - трагедия вътре в управляващата коалиция, не могат да си съберат хората, хванали са се за гушите - да си отиват", коментира Гечев.

"Воля": поведението на БСП и ДПС е подигравка с хората

За "Воля" поведението на БСП и ДПС във връзка с кворума в пленарната зала е подигравка с хората. Казвал съм го и по друг повод - срам ме е, че се наричам народен представител, коментира Пламен Христов от парламентарната група.

По думите му от "Воля" били малко по-инакомислещи и за тях тези парламентарни хватки са непонятни и неразбираеми.

Тук сме, за да работим и считам, че това е една подигравка с хората, които са ни гласували доверие, и не може толкова лековато да се подхожда и да се саботира работата на Народното събрание, добави депутатът. Още повече, че в момента е активният период на обсъждането в комисии на законопроектите за т.нар. малки бюджети и на републиканския бюджет за 2019 г.

mediapool.bg