Кламер БГ - Новини: Лиляна Павлова: Нямаше нито едно задръстване по време на европредседателството

Лиляна Павлова: Нямаше нито едно задръстване по време на европредседателството

България

|
Вт, 17 Юли 2018г. 17:26ч.
Лиляна Павлова: Нямаше нито едно задръстване по време на европредседателството

"Нямаше нито едно задръстване, нито един инцидент" по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първите шест месеца от годината в София. Това стана ясно от тържественото обръщение на министъра на европредседателството Лиляна Павлова към ръководството и служителите на МВР по повод награждаването им за заслуги при опазване на реда и сигурността по време на форума.

По думите ѝ полицаите са направили "всичко възможно, а понякога и невъзможното", за да осигурят безпроблемното провеждане на всички европейски събития в НДК. Павлова определи действията на униформените като "професионални, но и дискретни", защото жителите на София изобщо не разбрали кога свършило европредседателството.

Тайна останали за медиите и гражданите и проверките на няколко фалшиви бомбени сигнали на летище София още в началото на годината, спомена още Павлова. Тя обаче пропусна факта, че проверките на столичната аерогара бяха широко отразени от медиите, най-малкото защото напълно блокираха достъпа до летището и много пристигащи и заминаващи полети бяха забавени или отменени.

"Изключителният професионализъм бе доказан с факта, че именно българското председателство успя да предложи законодателен пакет и да затвори 4 от 6 законодателни досиета, благодарение на което цялостната реформа на системата "Сигурност и миграция" е завършена", не спести гордостта си Павлова.

Вътрешният министър Валентин Радев също не пропусна да изкаже суперлативи за работата на подчинените си, повтаряйки равносметката, че българското европредседателство е приключило без нито един сериозен инцидент.

"Ако е имало нещо, е било между вас, но това е било нещо дребно. Нищо, което се е случвало на други места, по време на други председателства, не се случи тук. Ние опазихме и нашите хора – да няма трафик, да няма задръствания, да няма някакво брожение в обществото. С превенция, прди това обяснявахме, знаете. И не се случи нищо с нашите гости", не скри гордостта си МВР шефът.

Нито Радев, нито Павлова обаче уточниха откъде точно черпят данни за смелата констатация, че през първите 6 месеца от годината в София не е имало нито едно задръстване, причинено от охраната на чуждестранните делегации. Подобно твърдение е, меко казано, трудно за вярване при положение, че отцепването на трасета, чрез временно блокиране на булеварди, беше всекидневие в района около НДК и маршрута от двореца до хотел "Маринела" и летището.

mediapool.bg