Кламер БГ - Новини: Левицата с двама депутати по- малко: Земеделците на Спас Панчев изоставиха БСП

Левицата с двама депутати по- малко: Земеделците на Спас Панчев изоставиха БСП

България

|
Нед, 24 Юни 2018г. 13:46ч.
Левицата с двама депутати по- малко: Земеделците на Спас Панчев изоставиха БСП

БЗНС "Александър Стамболийски" с лидер Спас Панчев напуска коалиция "БСП за България". Решението е взето преди ден на редовния конгрес на "червените" земеделци, които са традиционен съюзник на БСП. Партията има двама депутати – лидерът й Спас Панчев и Димитър Георгиев, които засега не е ясно дали ще напуснат парламента или ще предпочетат да останат независими.

Така опозицията се оказва с двама депутати по-малко в навечерието на внесения от "БСП за България" вот на недоверие срещу правителството. Раздялата им с левицата все още не означава, че няма да я подкрепят в ключови гласувания, но пък практиката с независимите депутати показва, че нерядко се изкушават да влизат в пазарлъци с мнозинството.

От "Позитано" 20 заявиха, че БСП ще се събере на заседание в понеделник и ще вземе решение по случая. След напускането на Панчев и Георгиев червените ще имат 78 народни представители.

Спас Панчев иска да се явява сам на местни избори срещу БСП, а беше с нас на парламентарните, защото не може да мине границата от 4%, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в неделя пред бТВ.

"Ние сме коалиция, която има договор, че ще се явяваме всички заедно на всички избори. Г-н Панчев иска да се явява самостоятелно на местни избори срещу БСП, каквото е правил други пъти. На парламентарни избори е заедно с БСП, защото не може да прехвърли границата от 4 % сам, а на местни избори сам и срещу БСП", коментира тя.

Нинова обърна внимание, че общинските съветници от БЗНС "Ал. Стамболийски" гласуват срещу кметове на БСП.

На въпрос какво се случва с депутатите Спас Панчев и Димитър Георгиев, които напускат "БСП за България", Нинова зави, че това ще се реши на заседанието на ръководството и парламентарната група в понеделник.

Запитана притеснява ли се, че групата й намалява до 78 депутати, Нинова каза: "Не, важни са принципите и чистотата в политиката, която залагаме да продължи по същия начин и да няма двойственост на интереси.

mediapool.bg