Кламер БГ - Новини: Левицата внесе предложението си са 9% ДДС върху храни и лекарства

Левицата внесе предложението си са 9% ДДС върху храни и лекарства

България

|
Нед, 10 Май 2020г. 20:02ч.
Левицата внесе предложението си са 9% ДДС върху храни и лекарства

Обещаните преди дни законодателни промени за намаляване на данъка върху добавената стойност за храни и лекарства от сегашните 20 на 9 процента и вдигане на обезщетенията за безработица, е внесла в неделя парламентарната група на "БСП за България" в Народното събрание.

В поправките между първо и второ четене на промените в закона за здравето заради извънредните мерки относно коронавируса, социалистите предлагат и отговорността на ограниченията да се носи от правителството, е не само от министъра на здравеопазването, съобщиха от "Позитано" 20.

В съответствие с критиките, отправени при обсъжданията на първо четене, Корнелия Нинова и депутатите от БСП настояват за хората, на които им се е наложило да излязат в дълъг неплатен отпуск да бъде осигурена по една минимална работна заплата и осигуровки за всеки месец от извънредното положение, посочиха от БСП.

Проектът на партията предвижда също подкрепа за самонаетите лица, за родителите, за хората с банкови кредити, за зеленчукопроизводителите, овощарите и животновъдите, както и за съкратените по време на кризата. Минималното дневно обезщетение за безработица да се увеличи от 9 лв. на 17 лв., предлагат още от БСП.

Серия разпоредби от внесените предложения засягат стабилизиране на финансовото състояние на общините, много от които са изправени пред колапс заради сриването на постъпленията и непредвидените разходи. За тези промени настояват и от Националното сдружение на общините, пише в съобщението на социалистите.

mediapool.bg