Кламер БГ - Новини: Кумът Каракачанов за Бобоков: Не се отказвам от приятелите си, не знам защо е разочарован

Кумът Каракачанов за Бобоков: Не се отказвам от приятелите си, не знам защо е разочарован

България

|
Четв, 02 Юли 2020г. 14:33ч.
Кумът Каракачанов за Бобоков: Не се отказвам от приятелите си, не знам защо е разочарован

Ако някой си мисли, че аз имам власт върху прокуратурата и че ще си позволя да влияя на прокуратурата, може да се разочарова. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира думите на обвиняемия по аферата "Боклукгейт" бизнесмен Пламен Бобоков, че е разочарован от него.

Каракачанов по-рано сподели, че е бил кум на сватбата на Пламен Бобоков и кръстник на трите му деца, но не е имал "нерегламентирани връзки".

"Нито имам властта, нито съм си позволявал върху съд, прокуратура, включително и върху полиция, като вицепремиер, отговарящ за полицията и за част от службите, да им оказвам каквото и да било влияние", каза Каракачанов.

Той отбеляза, че подкрепа в това отношение не е била търсена от него и уточни, че се е чувал с Бобоков няколко пъти след като бизнесмена е бил освободен.

"Аз не се отказвам от приятелите си", каза Каракачанов и посочи, че с Бобоков имат нормални лични, човешки отношения.

На журналистически въпрос за оповестената кореспонденция от прокуратурата между Пламен Бобоков и държавния глава (лице, обозначено като "Prezident - Rumen Radev" - бел.ред.), Каракачанов каза, че не е запознат с нея все още.

Той коментира обаче, че чуждестранните посланици у нас лобират съвсем ясно и директно за интересите на своите фирми. Като пример той посочи, че в конкурсите за модернизация на армията участват по няколко чужди фирми от страни-членки на НАТО и ЕС.

"Ако става въпрос за това, аз не го намирам за престъпление", каза Каракачанов.

Миналата седмица прокуратурата обяви съмненията си, че Бобоков се е опитвал да влияе върху назначенията на посланици.

По думите на Каракачанов, ако някой български бизнесмен иска съдействие от българските държавни институции, за да може да се подпомогне икономическото му навлизане в чужбина, това е работа на министерствата на външните работи и на икономиката, затова има търговски представители и дипломатически персонал, те трябва да се интересуват какво прави българския бизнес в чужбина, защото той плаща данъците си в България.

Каракачанов каза, че използването на записи, които се пускат в публичното пространство, е част от негативната политическа практика в целия свят, затова и нейните проявления в България не са изненадващи, но не са нормални и морални.

mediapool.bg