Кламер БГ - Новини: Културни дейци обявяват бойкот на "Култура.БГ" заради свалените от ефир водещи

Културни дейци обявяват бойкот на "Култура.БГ" заради свалените от ефир водещи

България

|
Четв, 16 Апр 2020г. 17:18ч.
Културни дейци обявяват бойкот на "Култура.БГ" заради свалените от ефир водещи

В знак на протест срещу отстраняването на част от екипа на предаването на БНТ "Култура.БГ" български творци обявиха, че отказват да участват в предаването. Тази седмица се разбра, че Александра Гюзелева и Димитър Стоянович са свалени от ефир, макар и неофициално.

На екипа на предаването е било съобщено за заповед на генералния директор на телевизията Емил Кошлуков, според която до края на извънредното положение изпълнителен продуцент на "Култура.БГ" и единствен водещ ще бъде Ана Ангелова. Решението Ангелова да бъде не само единствен водещ, но и изпълнителен продуцент е изненадващо, защото до момента е имало двама такива - Николай Колев и Весела Петрова, която и през 2018 година бе отстранена от предаването по нареждане на Кошлуков. Това означава, че вероятно намерението е било и те да бъдат отстранени от постовете си. И до момента официална заповед за рокадите не е представена.

Действията на ръководството на телевизията предизвика сериозно недоволство. В социалните десетки културни дейци са подкрепили подписка, с която заявяват, че ще бойкотират предаването, докато Гюзелева и Стоянович и продуцентите не бъдат върнати на работните им места.

"Включете се, тагнете свои приятели, продължете нататък... Заедно ще успеем", се призовава в подписката, която е подкрепена от писателя Георги Господинов, аниматора Теодор Ушев, скулптора Велислав Минеков, режисьора Явор Гърдев, актрисата Теодора Духовникова, художника Недко Солаков, оперната певица Александрина Пендачанска, актьора Владимир Пенев и много други.

Това не е първият случай, в който се стига до подобни действия в защита на екипа на предаването заради действията на ръководството. Преди две години, малко след като Кошлуков стана програмен директор на БНТ 1, избухна и първият голям скандал - екипът на предаването, което тогава се казваше "Денят започва с култура", излезе с декларация в ефир за оказван натиск. Тогава това предизвика протест с искане за оставката на Кошлуков. Гюзелева и Стоянович подкрепиха демонстрацията. Именно малко след това и Петрова бе махната от екипа на предаването за пръв път.

Ставащото с "Култура.БГ" не е единствената скорошна рокада в БНТ. Миналата седмица се разбра, че не е бил подновен и договорът на водещия на предаването "Бизнес.БГ" Марио Гаврилов. Наскоро режисьорката и актриса Боряна Пунчева беше освободена от поста главен продуцент на филмова студия "Екран" в БНТ, а договорът на Сашо Йовков като ръководител на дирекция "Спорт" не бе продължен.

През 2019 година обществената телевизия се раздели и с друг дългогодишен спортен журналист – Камен Алипиев – Кедъра. Той също бе сред малкото журналисти от БНТ, които подкрепиха протеста срещу настоящия директор на БНТ Емил Кошлуков през януари 2018 година. Формалното обяснение за отстраняването

на Кедъра беше, че нямал диплома за висше образование, а такава се изисквала, за да бъде част от дирекция "Спорт", въпреки че работи в БНТ от 1987 година.

mediapool.bg