Кламер БГ - Новини: Местещи се пътни блокади започнаха от "Капитан Андреево"

Местещи се пътни блокади започнаха от "Капитан Андреево"

България

|
Ср, 05 Авг 2020г. 00:20ч.
Местещи се пътни блокади започнаха от "Капитан Андреево"

Над два часа продължи блокадата на антиправителствения протест в близост до граничния пункт "Капитан Андреево" в 27-ата вечер на гражданското недоволство. Това причини сериозни задръствания и сблъсъци на демонстранти с недоволни шофьори. В София изникнаха нови палатки на Орлов мост, има няколко гладуващи. Блокирани остават кръстовището пред общината във Варна, както и изходът на Стара Загора.

Блокадата на четири километра от пункта "Капитан Андреево" бе предизвикана от тир, който спря напряко на платното след 20 часа и тям се разположиха палатки и тенти. Хора насядаха на шосето, а след това блокадата обхвана и двете платна на магистрала "Марица". На мястото бяха изпратени много полицаи, които образуваха плътен кордон.

В капана на протестиращите попаднаха много камиони и леки автомобили, пътуващи за Турци, което провокира сблъсък между шофьор и демонстрант, но униформените се намесиха, предаде бТВ.

"Отчаяните времена изискват отчаяни мерки. Българските граждани са огорчени", заяви искащ оставката на правителството на ГЕРБ и на главния прокурор Иван Гешев.

Малко след 23.30 часа адвокат Николай Хаджигенов, част от "Отровното трио", организатор и по думите му подстрекател на протеста, обяви, че блокадата на това място се сваля и ще се премести другаде. "Трябва да държим униформените в напрежение", заяви той..

Новината за блокадата бе съобщена първо около 21 ч. пред демонстрантите, събрали сепред Президентството от Велислав Минеков от т. нар. "отровно трио". Тя бе посрещната с бурни овации.

Минеков съобщи още, че главният прокурор Иван Гешев е увеличил охраната си с още 13 души, което щяло да струва 1 милион лева на данъкоплатците. Това предизвика недоволството на събралите се хора пред Президентството. Те се заканиха да посрещнат Бойко Борисов на "Цариградско шосе" за конференцията, на която ГЕРБ в сряда в 12 часа събира актива си в "София тех парк".

В София има шествия между палатковите лагери, разположени пред БНД, край Софийския университет и на Орлов мост. Засилено е полицейското присъствие, но обстановката засега е спокойна.

Сн. БГНЕС

Около 21 часа малка група от демонстрантите на Орлов мост се отправи към сградата на БНТ с призиви за оставка на генералния директор на телевизията Емил Кошлуков и искане за достъп до националния ефир, за да изразят мнението и исканията си. Те снимат разговорите си с охраната на телевизията, която не ги допуска до сградата, предаде БНР.

Пощенска кутия за писма до властта

В палатковия лагер на "Орлов мост" се прожектират филми. Звучат гайди и тъпани.

Протестиращи са поставили и пощенска кутия, в която събират послания към депутатите и управляващите.

Мнозина от идващите на протеста преминават през моста, влизат между палатките и разговарят с протестиращите, които нощуват в тях, и продължават по улицата нагоре към следващия палатков лагер.

Хората от палатките са категорични, че няма да се откажат от исканията си за пълна промяна на системата и оставка на правителството и главния прокурор.

"Няма да се предадем и ще стоим докрай", сподели протестиращ пред БНР.

"Дълго време си мислехме, че трябва да разчитаме на Европа или на някой друг, но сега виждам, че трябва да разчитаме само и единствено на себе си", заяви протестиращият Иван Илчев пред БГНЕС.

"Вятърът на промяната трябва да задуха от самите нас", каза той под звуците на рок баладата "Вятърът на промяната" на "Скорпиънс".

Според него гражданската енергия не стихва, въпреки че на площада видимо има по-малко хоро от изминалите дни. Той отдава това на отпускарския месец август и прогнозира – през септември ще се разрасне още повече.

"Исканията са си същите. Колкото и да правят рокади и да ни хвърлят прах в очите, чакаме оставката на Гешев, оставката на Борисов и предсрочни парламентарни избори“, заяви Моника Антонова. Според нея промяната в България минава задължително през нови избори, които да доведат до нов вид представителство.

Както и предишни вечери на Орлов мост дойдоха семейства с малките си деца, които карат колелета, играят и рисуват. Има и доста кучета.

В 27-ия ден на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев палатковият лагер, разпънат шести ден на "Орлов мост", се разрасна с нови демонстранти и палатки. Няколко души са в гладна стачка като единият от тях отказва и вода е във влошено физическо състояние.

Пети ден е блокиран изходът на Стара Загора, втори ден палатки държат затворено и кръстовището пред общината във Варна.

Заради блокадите в София има промени в маршрута на 15 линии на градския транспорт.

В палатковия лагер пред Министерския съвет е 58-годишният Владимир Генов, който пети ден отказва да приема храна и вода и заявява, че ще продължи гладната си стачка до оставката на Борисов. Здравословното му състояние се влошава. Преглед на лекар в понеделник е установил много ниска кръвна захар – 4.3. В сряда се очаква на Генов да бъде направен нов преглед, каза пред Mediapool адв. Николай Хаджигенов, който е един от организаторите на протеста.

Глад за справедливост

"Държа се и ще продължа да се държа. Лекарят каза, че нещата са доста зле и ще вървят прогресивно. Нищо не струва човешки живот или да се рискува здраве, но има идеи, които стоят над тези неща - справедливост, свобода. Тази кауза си заслужава всичко", каза самият Генов пред "България он еър".

Обявилият гладна стачка Владимир Генов, сн. Фейсбук

Той предимно лежи в палатката пред Министерския съвет. Освен него, още няколко души са обявили гладна стачка със същите искания. Един от тях също гладува от 5 дни, но приема вода и е в добро състояние.

Демонстрантите във Варна се заканиха движението по бул. "Мария Луиза" да остане спряно, докато не подадат оставки Борисов и Гешев. Седем линии на градския транспорт във Варна са с променени маршрути в централната част на града. И в морската столица блокадата провокира недоволство и пререкания между протестиращи и други граждани.

"Вие нарушавате нашите права, има избори. Представете си, че имам малко дете, как ще го заведа на градина… България е демократична държава и има избори", каза недоволен от блокадата.

Протестиращите обаче обясняват, че техните блокади символизират и запъването на кабинета за задържането на властта.

Други варненци пък носеха храна и вода на хората от палатковия лагер, а вечерта се проведе автомобилно шествие.

Пети ден продължата и блокадата на пътя между Стара Загора и Хасково, където полицията не пуска протестиращите да стигнат до магистралата, за да покажат совего недоволство от управляващите.

Вечерта сградата на полицията в Благоевград се оказа също блокирана от протестиращи срещу оказано полицейско насилие над демонстрант при спряното движение предишата нощ на път Е-79 при град Кресна.

На канадска борба е важна издръжливостта

"На канадска борба издръжливостта е важна, не толкова колко си агресивен", коментира протестите социологът Андрей Райчев пред БНР във вторник.

Според него правителството е в спокойна поза и "с резки подобрения на материалното положение на цели групи хора се надява да издържи, но и да пречупи протеста".

Относно изследването на "Алфа рисърч" за резкия спад в подкрепата към ГЕРБ и БСП, Райчев каза, че то е първото, "което показва, че напреженията, които бяха от доста време, започват да преливат в електорални размествания" и ако това се потвърди и от следващи изследвания, означава нова политическа ситуация в страната, сравнима с идването на НДСВ на власт през 2001 г.

mediapool.bg