Кламер БГ - Новини: Край на драмата: Радев "пусна" сделката за F-16

Край на драмата: Радев "пусна" сделката за F-16

България

|
Вт, 30 Юли 2019г. 13:19ч.
Край на драмата: Радев "пусна" сделката за F-16

Президентът Румен Радев не наложи вето върху актуализацията на бюджета, която осигурява средства за сделката със САЩ за осем изтребители F-16 Block 70 на цена от 2.2 млрд. лева. Така след десетилетие неуспешни опити България най-накрая ще придобие съвместими с НАТО самолети.

Договорът за изтребителите и актуализацията на бюджета вече са публикувани в Държавен вестник и се очаква до дни правителството да преведе цялата сума по сделката. Toва ще стане с взимането на нов дълг и увеличаването на бюджетния дефицит до 2% от БВП.

Предизвикателствата около бойната авиация обаче тепърва предстоят, тъй като следващите управляващи, които и да са те, ще трябва да осигуряват необходимите средства за поддръжка и експлоатация на новите машини, за да не останат те предимно на земя, както се случи с някои от последните скъпи придобивки на Военновъздушните сили като вертолетите "Cougar", например.

Освен това България ще трябва да подготви авиобазата "Граф Игнатиево" за изискванията на F-16, като ремонтът ще бъде за българска сметка. Според източници от МО той ще струва по-малко от 100 млн. лева, но точната сметка ще стане ясна едва след като завършат обществените поръчки.

Първите самолети се очакват през 2023 година, а последните - в началото на 2024-та. След това трябва да мине още малко време, за да бъдат напълно усвоени от българските Военновъздушни сили.

Дотогава България ще продължи да разчита за охраната на въздушното си пространство на старите съветски машини МиГ 29, чиято поддръжка минава през Русия.

По план България трябва да закупи още 8 изтребители, но не се знае кога и дали въобще ще се случи това. Очаква се тяхната цена да е по-ниска. МО твърди, че те ще могат да бъдат закупени на разсрочено плащане, защото страната ни вече ще има изискваната от САЩ кредитна история при подобни сделки.

"Оттук нататък следва трудното. Трябва да се прецизират много добре ресурсите, които имаме; начинът, по който ще бъдат обучавани летци и инженерно-технически състав, ще бъде изградена инфраструктура. Оттук нататък работата в Министерството на отбраната наистина става изключително важна", коментира председателят на парламентарната военна комисия и бивш командир на Военновъздушните сили Константин Попов.

"Много е важно оттук нататък да се създадат структури, които директно, щатно да се занимават с този процес, който е изключително мащабен и като финансова отговорност, като работа, но и изключително значим и за сигурността на страната", посочи той.

През последните месеци президентът Румен Радев, който доскоро командваше военната авиация, се превърна в основния критик на избора на F-16. Той се обяви срещу високата му цена, липсата на цялостния пакет въоръжение и оборудване, както и срещу процедурата по-която правителството ги избра.

Първоначално проектът бе с финансов таван от 1.8 млрд. лева с ДДС, но парламентът го "отмени" и сега сделката става факт за 2.2 млрд. лева без ДДС.

Назначеното от Радев служебно правителство избра през 2017 година конкурентната оферта на Швеция и SAAB за изтребители "Gripen", но третото правителство на Бойко Борисов не се съобрази с това решение, инициира парламентарно разследване и рестартира проекта.

Впоследствие Радев обяви на няколко пъти, че не критикува качествата на изтребителя F-16, a процедурата и договореното от кабинета. Той дори наложи вето на ратификацията на договорите сделката със спорни мотиви, сред които липсата на съгласие. Депутатите обаче преодоляха ветото.

След закупуването на самолетите правителството трябва да "закърпи" ситуацията и в Сухопътните и Военноморските сили. В момента се подготвят проектите за придобиване на нови бронирани машини и патрулни кораби, които общо се очаква да излязат над 2 млрд. лева.

Сделката за корабите е по-близо до реализиране, като за фаворит се смята българската компания "МТГ Делфин". Проектът за бронираните машини се движи с много неясноти, интереси и спорове, но МО най-накрая поиска оферти от четири компании.

mediapool.bg