Кламер БГ - Новини: Крадците тършували необезпокоявани 2 часа в митницата в Благоевград

Крадците тършували необезпокоявани 2 часа в митницата в Благоевград

България

|
Нед, 19 Ян 2020г. 19:35ч.
Крадците тършували необезпокоявани 2 часа в митницата в Благоевград

Камери са заснели, че крадците в митницата в Благоевградса влезли в района в 23:45 часа в нощта срещу събота. Два часа те са действали необезпокоявани. Това съобщиха от районната прокуратура на специален брифинг в неделя.

Четири пъти СОТ-ът се е задействал, но пристигналите на място охранители са се връщали обратно без да установят нередности.

Най-вероятно трима са били крадците, които задигнаха пари и накити, каза районният прокурор Борислав Ковачки, цитиран от бТВ.

Те са отмъкнали валута на обща стойност 230 000 лв. Сред тях има 10 000 фалшиви долари. Взели са и около 20 кг накити. Част от тях са сребърни, а други – имитация.

"Проверяваме дали действията на охранителите са били адекватни, те са били двама, СОТ-ът е реагирал четири пъти – първият в 23.35 часа, но сигналите са били отклонявани с мотива, че няма нищо нередно. Иззети са записите от камерите. Имаме версия, по която се работи. Не са взети митнически документи", допълни прокурор Ковачки.

Крадците са пуснали всички чешми да текат, за да заглушат шума от ъглошлайфа. Запушили са сифоните и в продължение на 10 часа водата е текла и е проникнала навсякъде. Причинени са сериозни материални щети вследствие на наводнението и са заличени следите от престъплението.

Авторството на престъплението се установява. Има версия, по която се работи.

Засега е сигурно, че крадците са влезли през аварийния противопожарен изход и са имали достатъчно време да разбият двете каси в помещението.

Откраднати са всички веществени доказателства, иззети в последните 10 години от всички митници от Югозападна България.

Разследва се и защо са натрупани тези веществени доказателства, които са по административно-наказателни производства.

mediapool.bg