Кламер БГ - Новини: Кошлуков иска да свали БНТ2 и БНТ3 от цифровия ефир

Кошлуков иска да свали БНТ2 и БНТ3 от цифровия ефир

България

|
Пет, 08 Ноем 2019г. 17:51ч.
Кошлуков иска да свали БНТ2 и БНТ3 от цифровия ефир

Генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков започва да работи за свалянето на БНТ2 и БНТ3 от цифровия мултиплекс. Така те ще се разпространяват само по кабел и сателит, а решението е част от опита на обществената телевизия, която има сериозни финансови проблеми, да намали задълженията си.

Идеята беше представена на дискусия за бъдещето на обществената телевизия. На нея присъстваха и депутати както от ГЕРБ, така и от БСП. От изказванията им се разбра, че предстоят промени в Закона за радиото и телевизията. За отварянето на закона са и от СЕМ, и от БНТ.

"Законът е доста остарял, а с темпа, с който се развиват технологиите, той е и морално изчерпан", каза Кошлуков пред БНР.

Измененията щели да бъдат внимателно обмислени и приети след сериозно обсъждане.

От обясненията на Кошлуков се разбра, че за разпространението на сигнала на БНТ чрез мултиплекса годишно се дават около 9 милиона лева. Очаква се след свалянето на двата канала обществената телевизия да спестява около 6 млн. лева годишно.

В проекта на държавния бюджет за догодина е предвидено запазване на досегашния размер на субсидията за обществената телевизия, която е в размер на около 70 млн. лева.

Очаква се в края на тази година бюджетният дефицит на телевизията да бъде над 40 млн. лева., а прогнозата на Кошлуков е, че до края на следващата година той ще бъде около 70 млн. лева, колкото е и размерът на субсидията.

За да намали задълженията, обществената медия е преговорила част от неизгодните сключени договори, най-вече за филми. Намалени са били и цените на външни предавания.

Вероятно с предстоящите поправки в медийния закон ще бъдат променени изискванията към кандидатите за генерални директори на БНТ и БНР като целта е повече хора да имат възможност да кандидатстват.

Според сегашния закон кандидатите за генерални директори не могат да бъдат "еднолични търговци, собственици на капитала на търговски дружества, съдружници, управители, прокуристи или членове на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации". Една от възможностите е тази забрана да отпадне, а вместо това избраните да имат срок, в които да излязат от фирмите си.

mediapool.bg