Кламер БГ - Новини: Костов: Премиерът да не се доверява на администрацията, а сам да си състави мнение

Костов: Премиерът да не се доверява на администрацията, а сам да си състави мнение

България

|
Нед, 01 Дек 2019г. 18:22ч.
Костов: Премиерът да не се доверява на администрацията, а сам да си състави мнение

"Министър-председателят, освен ловък политик и комуникатор, той трябва да влезе в ролята на най-висш публичен управител на страната", заяви бившият премиер Иван Костовв неделя по БНТ.Повод за думите му стана темата за водния режим в Перник и забавените реформи на водния сектор в България.

Според Костов министър-председателят не трябва да се доверява на преценката на отговорните министри и на висшия ешалон на администрацията, защото те са отговорни за изпълнението и ще му представят друга картина на ситуацията с безводитето.

По думите мупремиерът трябва сам да си състави мнение за водната криза и да реши как да действа политически и управленски.

Водата е проблем на национална сигурност, защото без вода не може. Индустрията спира, хората страдат. Национална сигурност е и защото здравето на хората минава през качеството на водата, каза Костов.След което подчерта, че съществуващите стратегии, програми и други нормативни документи, които предлагат добри решения, но "няма полезни ефекти, защото цялата тази нормативна основа, върху която се гради управлението, не се изпълнява".

По думите му значителна част от администрацията и дори самите министри проявяват неразбиране и неглижиране на проблемите във водния сектор."Те не разбират и вероятно не са в състояние да наложат изпълнението на тези много добри решения, които са предвидени. Това е много голям проблем и това не сочи само проблеми във водния сектор, очевидно е, че трябва да се огледа настрани", заяви бившият министър-председатели добави, че премиерът "няма на кого да се довери".

Той обърна внимание на факта, ча пряко отговорните министри на околната среда и на регионалното развитие, са предложени от коалиционни партньори- "Атака" и НФСБ. Както и че сериозна отговорност носи и министърът на финансите, защото една от основните слабости за неизпълнението на инвестиционната програма за ВиК сектора е недостатъчното финансране.

Срещата между Борисов Тръмп Костов определи като много добра крачка. Според него обаче медиите са създали неправилна представа за разговора между двамата. Според документите акцентите са били поставени върху сигурността на страната, върху енергийната сигурност, свободата на медиите, корупцията, а не върху визите.

Според Иван Костов най-големият геополитически проблем за нас е излизането на Великобритания от ЕС.

"Става много остър въпросът за бъдещето на Европа, за пробелмите, които разделиха Европа, защото напускането на Великобриатия е неприемане от Великобритания на либералния подход на изграждането на Европейска империя.Ако Европа върви към федерализация, това ще срещне сериозна съпротива", смята Костов. Въпросът е в това каква позиция България ще заеме.

Относно критиките отправени към него от бивши президент Плевнелиев към него в студиото на "Панорама" Иван Костов заяви, че Плевнелиев не е запознат с близката политическа история."Ако иска, да прочете моята книга. Да не говори така, да не политиканства", каза той.И добави, че приема критиката с огорчение и не смята, че един президент трябва да говори така "неграмотно".

Иван Костов коментира и трусовете в правителството и оставката на социалния министър Бисер Петков. По думите му наслояването на нерешени проблеми е причината за отстраняването му.

mediapool.bg