Кламер БГ - Новини: Коронавирусът може да отложи завръщането на Су-25 в България

Коронавирусът може да отложи завръщането на Су-25 в България

България

|
Вт, 02 Юни 2020г. 15:07ч.
Коронавирусът може да отложи завръщането на Су-25 в България

Eпидемията от коронавирус може да отложи завръщането на Су-25 в България до 2 месеца, но няма проблеми около изпълнението на споразумението с беларуската компания "558 Авиационен ремонтен завод", съобщиха от военното министерство.

В края на месец юли 2020 г. първият ремонтиран Су-25 се очаква да се завърне у нас, но може и да има забавяне заради пандемията.

Според МО обаче договорът се изпълнява по график, съобщи БГНЕС.

Споразумението с беларуския завод бе сключено през декември 2018 година и е на стойност над 42 млн. евро. Трябва да бъдат ремонтирани осем щурмовици.

Срокът на модернизацията на един самолет е 11 месеца от постъпването на авансовото плащане. Средствата са приведени от МО в края на юни 2019 г., така че се очаква първият самолет да се върне след ремонта в края на юли 2020 г.

В рамките на 7 месеца след връщането на първия Су-25 на родна земя ще се завърнат и останалите 7 щурмовика. Гаранцията на самолетите е 300 летателни часа и/или 2 години, което от събитията настъпи първо. В договора също така е включена доставката на консумативи, осигуряващи експлоатацията на всяка една от машините за 1 година.

До подписването на договора се стигна след силно напрежение в управляващата коалиция. Военният министър Красимир Каракачанов настояваше за изпълнител да бъде избран беларуския завод, а министърът на икономиката Емил Караниколов бе на друго мнение.

Председателят на парламента Цвета Караянчева дори покани руснаци да ремонтират щурмовиците Су-25, но в крайна сметка поръчката остана за беларуската компания.

От БСП се опитаха да раздухат скандал и обявиха, че "поръчката е само с един кон". В сюжета се намеси и българския завод "Авионамс", който обяви, че може да ремонтира машините. От МО обаче прецениха, че към момента държавният завод не може да се справи с такава задача.

mediapool.bg