Кламер БГ - Новини: Конкурсите за шефове на софийските общински фирми ще се забавят с месеци

Конкурсите за шефове на софийските общински фирми ще се забавят с месеци

България

|
Пон, 16 Дек 2019г. 18:30ч.
Конкурсите за шефове на софийските общински фирми ще се забавят с месеци

Конкурсите за ръководства на общинските фирми в София ще се забавят с месеци, въпреки че мандатите на част от хората в бордовете са изтекли или изтичат. Общинските съветници от ГЕРБ твърдяха, че процедурите за избор на нови бордове ще започнат съвсем скоро, а сред първите трябваше да е "Център за градска мобилност" (ЦГМ). Плановете обаче се отлагат заради закона за публичните предприятия, който влезе в сила в началото на октомври.

С това се обяснява и назначаването на временни членове на дружествата "Чистота Искър" и ЦГМ. От ГЕРБ предлагат в съветите на директорите им да влязат бившите кметове на "Изгрев" Цветомир Жеков и на район "Студентски" Димитър Дилчев. В понеделник кандидатурите им бяха одобрени от транспортната комисия към общинския съвет, предстои да се разгледат от още няколко и да бъдат гласувани на заседанието на общинарите в четвъртък.

Временно, неясно до кога

По време на обсъждането в транспортната комисия не стана ясно колко временни ще са евентуалните назначения на Дилчев и Жеков съответно в транспортното дружество ЦГМ и във фирмата, която се занимава със събиране на боклуци, "Чистота Искър".

Имаше предложение в решението за избора им да се посочи докога ще заемат ръководните постове, но то не беше прието, тъй като въпросните срокове се оказаха разтегливо понятие. В крайна сметка остана текстът, че те ще са в бордовете до провеждане на конкурс.

Това обаче е обвързано с приемането на правилник към Закона за публичните предприятия, влязъл в сила през октомври, стана ясно от обясненията на общинските съветници Николай Стойнев (ГЕРБ) и Карлос Контрера (ВМРО). Сега управляващите в София открили, че той засяга не само държавните, а и общинските фирми. В него е записано, че шефовете на дружествата, собственост на местните власти, също трябва да се избират по този закон, а как точно да става това ще се описва в правилник за прилагане на нормативния акт, който трябва да е готов до 6 месеца след влизането на сила на закона или най-късно през април.

След това общинският съвет трябвало да направи собствен правилник, основан на несъществуващия още правилник, който трябва да бъде приет от правителството. А после да бъдат обявени и конкурсите.

Стойнев обясни, че вече са водени разговори с депутати за проблема, възникнал с приемането на закона.

Хора с опит

Стойнев, който е един от вносителите на предложението за избора на Жеков и Дилчев, обясни, че двамата са предложени, тъй като имат нужното образование, управленски и административен опит. В доклада за избора на двамата бивши районни кметове не са посочени мотиви защо се предлагат именно техните кандидатури.

Сега Стойнев обясни устно, че Димитър Дилчев, който се очаква да влезе в борда на ЦГМ на мястото на избрания за общински съветник Християн Петров, е математик по образование, има магистратура по енергиен бизнес и специализация по публична администрация. Преди да стане кмет на район "Студентски" е работил в ИТ сектора, която щяло да е от полза при довършването на системата за електронно таксуване, която ЦГМ възложи на частни фирми.

Цветомир Жеков, който трябва да влезе в борда на "Чистота Искър", пък бил магистър по технология и управление на транспорта, имал опит в управлението на общинска фирма. "Това ще допринесе за доброто планиране на работата на "Чистота Искър" по управление на автопарка и извозване на отпадъците", обясни Стойнев.

Той повтори мотивите от доклада, че съветите на директорите на тези дружества в момента били от двама души - под законовия минимум, и това изисквало да се попълнят с избора, макар и без конкурс, на по още един човек.

Нищо лично

Повечето общински съветници от комисията обясниха, че нямат нищо лично срещу Жеков и Дилчев, но имат съображения срещу кандидатурите им. Общото е, че става въпрос за политически назначения, тъй като двамата бяха кметове от ГЕРБ. Борис Бонев повтори тезата на "Спаси София", че с предлагането им Фандъкова нарушава свое обещание да работи с нов екип и да се води единствено от доверието на хората. Причината била, че Дилчев и Жеков са загубили доверието на хората, които не са ги избрали за нов мандат.

ЦГМ и "Чистота Искър" се посочват като едни от проблемните общински дружества. Първото заради това, че не изразходва добре парите, които събира от паркиране, а второто заради порочните схеми, с които е източвано.

mediapool.bg