Кламер БГ - Новини: Конгресът на БСП: Нинова е в силна позиция, опонентите й са в изчакване

Конгресът на БСП: Нинова е в силна позиция, опонентите й са в изчакване

България

|
Пет, 25 Ян 2019г. 19:21ч.
Конгресът на БСП: Нинова е в силна позиция, опонентите й са в изчакване

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не би трябвало да има основания за особена тревога за партийния конгрес в събота, тъй като не се очакват сериозни атаки от вътрешната опозиция, коментираха пред Mediapool източници и от двата лагера. Преди няколко месеца опонентите на Нинова в БСП крояха подобни планове, но впоследствие се разколебаха, включително заради предстоящите европейски и местни избори.

От партията твърдят, че Нинова събрала точки пред местните структури и със създаването на партийна телевизия на БСП, която тръгна само няколко дни преди конгреса.

В края на 2018 година опозиционерите смятаха да се опитат да върнат старото положение в устава – председателят на БСП да се избира от конгреса, а не директно от партийните членове, както стана с поправката "Нинова". Сега обаче подобни опити са изоставени.

Вътрешната опозиция не се е отказала

Опозиционерите в партията не се се отказали от идеята си да искат оставката на Нинова, но изчакват удобен момент. Много зависи от резултатите на партията не само от евроизборите през май, но и от местния вот през есента. Едва тогава, при провал на БСП, противниците на Нинова ще поискат тя да напусне председателския пост. Вътрешната опозиция е убедена, че БСП няма как да се представи блестящо под ръководството на Нинова, но последните социологически проучвания показват обратното – разликата между ГЕРБ и БСП се топи. Това обаче се дължи не толкова на възхода на БСП, а на свиващата се подкрепа за ГЕРБ.

Според хора от обкръжението на Нинова в партията обаче това не е единствената причина за затихването на опозицията. Дори да поискат смяната лидера, те нямат силна фигура, която да предложат. Нинова има подкрепа, коментираха социалисти пред Mediapool.

Цъкащата бомба в дневния ред

Пред делегатите лидерът на ПЕС Сергей Станишев ще отчете свършеното от евродепутатите на БСП от последните евроизбори досега. Веднага след това конгресът ще обсъди и точката в дневния ред, която може да предизвика напрежение – приемането на предизборната платформа на партията за евроизборите, която поставя критерии към кандидатите за евродепутати, на които Станишев не отговаря. В нея е записано, че кандидатите не трябва да подкрепят Пакта за миграция на ООН и Истанбулска конвенция.

Като лидер на ПЕС Станишев стои зад тези документи и следователно не би трябвало да бъде издигнат за нов мандат в ЕП. Това би било голям конфуз не толкова за Станишев, колкото за отношенията между БСП и европейските социалисти.

Подобен текст в предизборната програма не може да спре кандидатурата на Станишев, защото това зависи от номинациите, които ще получи от структурите на партията, а номинациите започват след конгреса. Засега лидерът на ПЕС няма намерение се отказва от идеята да е част от листата на БСП.

"Имам много приятели в партията, с които си говорим като другари", каза Станишев след приемането на предизборната програма на социалистите от Националния съвет на партията преди две седмици.

Не е тайна, че Сергей Станишев е в обтегнати отношения с лидера на БСП Корнелия Нинова, макар и двамата да избягват темата. Миналата година Нинова не присъства на конгреса на ПЕС, когато Станишев беше преизбран за лидер на партията. Напрежението между двамата расте откакто те се сблъскаха публично именно по въпроса за ратифицирането на Истанбулската конвенция от Българя. Оттогава се говори, че лидерът на европейските социалисти може и да не оглави листата за евродепутати на БСП.

Нинова ще говори пред 2000 души

На конгреса се очакват около 2000 души - 800 делегати, представители на дипломатическия корпус, на синдикални организации, на работодателски организации, коалиционни партньори. За събитието са акредитирани над 100 журналисти от страната и чужбина, съобщават от пресцентъра на партията. Първа точка от дневния ред е политическият доклад на Нинова "България и Европа днес. Визия за утрешния ден. Задачите на БСП". След това се очаква делегатите да обсъдят и приемат "Визия за България". От вътрешната опозиция обаче имат критики към документа още откакто беше представен, но въпреки това се очаква той да бъде приет без особени възражения.

mediapool.bg