Кламер БГ - Новини: Кой за какво гласува

Кой за какво гласува

България

|
Нед, 27 Окт 2019г. 15:15ч.
Кой за какво гласува

Президентът Румен Радев призовава българите да гласуват масово и да не оставят някой друг да определя бъдещето вместо тях.

Само масовият вот може да обезсмисли всякакви опити за манипулации на тези избори, каза Радев пред журналисти, след като гласува на изборите за кметове и за общински съветници в столицата.

Президентът каза, че гласува с очакването София да се развива като столица на страната, като град - в интерес на гражданите си, в който те живеят спокойно и сигурно, и в който публичните средства се харчат прозрачно и ефективно, обществените услуги са качествени, а градоустройството е в хармония с природата.

Премиерът Бойко Борисов каза, че е гласувал за "тези, които ще продължат да правят от "Младост" до АМ "Тракия" Южната дъга, така както направихме самата Южна дъга, Западната тангента, Северната дъга и последната част, която гражданите на Банкя може да ползват".

Министър-председателят допълни, че е гласувал за "тези, които са решили кризата с боклука и са направили най-добрия завод в Европа, за тези, които са построили метрото, за тези, които са направили парковете, фонтаните, булевардите нови и приветливи".

"За тези гласувам аз. Всичко останало сме го гледали преди", заяви още Бойко Борисов. Той се надява да има голяма избирателна активност, защото хората сами решават съдбата си.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева гласува в Кърджали.

"Гласувах за промяна, за това Кърджали да стане по-добро място за живеене, за да могат да се върнат децата ни", каза Караянчева.

Попитана от журналисти дали местният вот може да повлияе на политическата обстановка като цяло, бе категорична "В никакъв случай!" и допълни, че след него не трябва да се очакват парламентарни избори.

Караянчева обясни, че местната власт е изключително мажоритарен избор, в който българските граждани ще направят своя избор за най-добрия кандидат, който може да подобри живота им.

Кандидатът за кмет на София от ГЕРБ Йорданка Фандъкова каза, че е гласувала за това София да продължи да се развива.

"Гласувах за града, който обичам. Виждам, че хората излизат. Днес е чудесен ден, надявам се повече хора да упражнят своето право на глас. Все още София има нужда от много, много работа", заяви Фандъкова.

Независимата кандидатка за кмет на София, подкрепена от БСП и други формации, Мая Маноловa каза, че е гласувана за промяна.

"Гласувах за София с грижа за хората, за младите, за децата, за възрастните, за по-добър живот на всички, а не само на малка група приближени. Гласувах за това София да бъде подредена и модерна европейска столица“, допълни Манолова.

"Призовавам хората да гласуват. Всеки един столичанин да даде своя глас, защото имаме нужда от активност и промяна, а промяната може да дойде само с висока активност", смята Манолова.

Кандидатът за кмет на София от "Демократична България" Борислав Игнатов каза, че гласува за силен, принципен и подготвен кмет, и общински съвет.

"Гласувах за София на нова скорост, която да се сравнява с всички други европейски столици. Гласувах за София, в която децата са приоритет“, каза Игнатов.

Според него в момента на града липсва скорост и съвременно управление.

Независимият кандидат за кмет на София Борис Бонев от своя страна коментира, че иска "София да бъде град, в който с огромна любов живеем, развиваме се, работим".

"Гласувах за истинска промяна, за промяна донесена от млади, от независими, от доказани хора, които искат градът да не стои на едно място, а да прави смели крачки напред; и мисля, че можем да го постигнем", каза Бонев.

Кандидатът на ВМРО за кмет на София Ангел Джамбазки каза, че гласува за "чист и подреден град, без незаконно строителство".

Той отбеляза, че е много важно квартали като "Овча купел", в който той днес даде своя вот, да са свързани със София.

"Вие видяхте как се идва до тук, виждате какво е състоянието на пътя и на улиците", каза той и допълни, че е гласувал градът да бъде подреден, да има ред и сигурност, да има осветление и общинска полиция".

В отговор на репортерски въпрос, той отбеляза, че в последните дни "гледаме пропагандна социология, което не е редно".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че гласува за "промяна на статуквото, за по-чиста, по-зелена, по-подредена и модерна София".

Тя посочи, че е гласувала за град, в който е гарантирана сигурността на всеки софиянец, за бъдещо по-добро развитие на града и за добруването на всеки негов жител и на общината.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган коментира в личния си Фейбук профил, че е гласувал за "една по-красива София".

"Вотът е отговорност. Да бъдем активни в името на властта за хората!", призова Доган във Фейсбук, след като по-рано не се спря пред журналистите.

mediapool.bg