Кламер БГ - Новини: Кметът на Стражица дал над 50 хил. лв. общински пари на свой хотел

Кметът на Стражица дал над 50 хил. лв. общински пари на свой хотел

България

|
Ср, 13 Май 2020г. 18:04ч.
Кметът на Стражица дал над 50 хил. лв. общински пари на свой хотел

Кметът на Стражица Румен Павлов е уличен в конфликт на интереси, съобщиха от антикорупционната комисия КПКОНПИ. Той е дал над 50 хил. лв. от общинския бюджет на собствения си хотел, който обаче се стопанисва от брат му и дъщеря му.

Павлов е начело на общината втори мандат. Още през 2008 г., преди да стане кмет, той купува общински имот с недовършен строеж. Днес там се намира хотел "Ралица". Павлов преотстъпва за безъвмездно ползване хотела на фирмата на брат си. През февруари 2019 г. е сключен договор, с който сградата се отдава, но вече срещу наем, на дружеството. Негов управител междувременно е станала племенницата на кмета.

"Установено е, че от бюджета на община Стражица, в полза на двамата търговци са заплащани суми за доставка на гориво и за обеди, вечери, коктейли и нощувки в хотел "Ралица". Румен Павлов, като кмет и разпоредител с общинския бюджет, е подписал платежни документи /фактури, разходни касови ордери, платежни нареждания/, с които по сметките на едноличния търговец на брат му и на дружеството на дъщеря му, за ползване на хотела по различни поводи, са преведени общински пари в общ размер на 53 350 лв.", пишат от КПКОНПИ.

Кметът на Стражица е глобен с 15 хил. лв. Постановено е и отнемане на платените на хотела пари.

Това е второто решение за конфликт на интереси срещу Павлов. През февруари КПКОНПИ постанови, че той е нарушил закона, давайки на брат си 11 разрешения за почистване на дървесина от различни имоти и сключвайки с него договор на общинска земя. Тогава кметът бе глобен с 60 хил. лв.

mediapool.bg