Кламер БГ - Новини: Кметът на Пловдив: Лодката на критиците потъва рязко и видимо

Кметът на Пловдив: Лодката на критиците потъва рязко и видимо

България

|
Пон, 07 Ян 2019г. 18:41ч.
Кметът на Пловдив: Лодката на критиците потъва рязко и видимо

"Всичко, което се говори в последните седмици за Европейска столица на културата, ще иде в канала на историята. Ще останат приятните емоции и всичко, което ще се случи в следващата една година. Ще остане и средата, която ще променим. Лодката на критиците потъва рязко и видимо и всимки, които критикуват, трябва да скочат от другата страна. Пловдив ще остане завинаги Европейска столица на културата. Привилегия за нас е, че имаме възможността да реализираме този проект".

Така кметът на Пловдив Иван Тотев коментира критиките към стореното от общината по проектите за Европейска столица на културата. Четири дни преди откриващия уикенд, за който е подготвено рекламирано като грандиозно шоу, централният площад на града е разкопан, а част от проектите, планирани преди години във връзка с културното домакинство, все още дори не са започнали. Критици на местната власт предричат, че Европейската столица на културата ще е фиаско и излагация.

Според Тотев обаче преди 20 години, когато Пловдив е домакин на

Европейския месец на културата, ситуацията е била идентична.

"Също е имало много негативна кампания, която обаче бързо е забравена. Никой не помни критиката от тогава, а успехът на Европейския месец на културата", отбеляза Тотев и обяви, че очаква подобно развитие и сега.

"Сцената вече е емблема"

Той защити избора на място за 30-метровата сцена, изградена за откриващия спектакъл на 12 януари. Тя беше направена на централния бул. "Цар Борис ІІІ Обединител" и заради нея пътната артерия е затворена от дни и ще остане непроходима до 17 януари. Това предизвиква огромни задръствания по алтернативните маршрути.

Сцената за откриващото събитие вече е готова и на нея вече текат репетиции. Сн. БГНЕС

"Нямаше друго подходящо място за подобно съоръжение", коментира Тотев и обясни, че на площад "Централен", който би бил алтернатива, няма как да се съберат 50 000 души, а само 4000 - 5000. "Това, което предстои, не е просто един концерт, а нещо много по-голямо. Тази сцена вече е емблема и ще бъде запомнена дълго време, дори с всички шеги и закачки около нея", допълни Тотев.

Според него за шоуто на 12 януари се очакват поне 30 000 души. Те ще са разположени в двете посоки на бул. "Цар Борис III Обединител", от северната страна на пощата и в зоната около "Св. Петка". Подготвени са 15 000 одеяла и още толкова шала за хората. Те са с логото на Пловдив 2019 г., а хората ще могат да си ги запазят като сувенири. От местната организация на ВМРО пък обявиха, че ще раздават български знамена.

Иван Тотев показва одеяло с логото на Пловдив 2019 г. Сн. БГНЕС

Освен артистите, на сцената ще се качат и политически фигури. Засега е потвърдено присъствието на еврокомисаря Мария Габриел, на председателя на парламента Цвета Караянчева, на вицепрезидента Илияна Йотова. Поканен е и премиерът Бойко Борисов, но още не било сигурно дали ще присъства.

Блокада

Заради откриването придвижването в Пловдив ще е още по-трудно. Широкият център на града между булевардите "Източен", "Христо Ботев", "Руски" и "Шести септември" ще бъде затворен за движение. Местата за паркиране ще са ограничени, а неправилно спрелите коли ще бъдат вдигани. От общината посъветваха хората да се движат пеш или с градски транспорт. Седем автобусни линии ще се движат с делнично разписание - 1, 4, 6, 9, 10, 12, 21.

Предвидени са буферни паркинги за хората, които идват в Пловдив за откриването. Те не са много близо до центъра. Безплатно ще може да се спира около Панаира, а платен паркинг ще работи на територията му.

Другият безплатен буферен паркинг е при зала "Колодрума". Ако капацитетът му се окаже недостатъчен, ще е позволено паркирането в цялата зона наоколо.

Ще може да се спира и около стадион "Пловдив".

mediapool.bg