Кламер БГ - Новини: Кметът на Перник обяви, че местното ВиК подценило проблема с водоснабдяването

Кметът на Перник обяви, че местното ВиК подценило проблема с водоснабдяването

България

|
Четв, 14 Ноем 2019г. 13:09ч.
Кметът на Перник обяви, че местното ВиК подценило проблема с водоснабдяването

Проблемът с осигуряването на вода за Перник е бил от месеци и е подценен от местното ВиК. Това обяви кметът на Перник Станислав Владимиров пред БНТ.

Според него още в началото на годината водата в язовира, снабдяващ Перник - "Студена", е била на ниво, което е трябвало да събуди притеснения. Въпреки това мерки на се взети, а язовирът не можел да поеме дълги периоди от суша.

Владимиров каза, че се прави вътрешна проверка за това как е стопанисван язовирът. "Със сигурност има виновни и те трябва да си понесат последствията. Основната вина е във ВиК дружеството", коментира кметът.

Според него реакцията на ВиК дружеството била неадекватна.

От думите на Владимиров се разбра, че все още няма окончателно решение какъв режим на водата ще бъде въведен в Перник. До момента има две предложения. Първото беше водоснабдяване да има само за 6 часа на денонощие от 16 до 22 часа. В сряда беше обявено, че режимът може да бъде смекчен и водата да се пуска за по 12 часа през нощта - от 20 до 8 часа. В четвъртък Владимиров обясни, че чака няколко варианта за режима, а окончателният трябва да бъде внимателно избран, защото в противен случай може да се стигне до унищожаването на цели сектори.

Жителите на Перник не са били на режим на водата от 1993 г., уточни шефът на ВиК-то.

В момента нивото на водата в яз. "Студена" е критично ниско - налични са около 5 млн. куб. метра ри капацитет от 25 млн. куб. метра. Преди дни Владимиров изрази съмнение, че причината за кризата е единствено сушата, както твърдят от местното ВиК. Той заяви, че ще провери дали нивото на водата във водоема нарочно е поддържано ниско, за да се направи ремонт на стената по сухия способ, а не с водолази, както беше обявено първоначално.

В сряда министърът на регионалното развитие Петя Аврамова съобщи, че е започнала проверка на ведомството по случая. Търсят се и алтернативни начини за снабдяване на Перник с вода. Държавата чрез МРРБ има мажоритарен дял в пернишкото ВиК. Останалите дялове (49%) са разпределени между общините, които се обслужват от дружеството, включително Перник.

mediapool.bg