Кламер БГ - Новини: Спасителният план за Перник още го няма официално и не се знае колко ще струва

Спасителният план за Перник още го няма официално и не се знае колко ще струва

България

|
Пон, 20 Ян 2020г. 19:33ч.
Спасителният план за Перник още го няма официално и не се знае колко ще струва

Осигуряването на вода за Перник от водосборната зона на яз. "Белмекен" през яз. "Бели Искър" и мрежата на София е единственият вариант за бедстващите перничани, обявиха ресорни министри в понеделник пред комисия в Столична община, чийто Общински съвет трябва да гласува решението. "Смелата инженерна идея", както я окачестви вицепремиерът Томислав Дончев, включва и построяването на 13-километрова тръба между двата града. Тя бе одобрена от правителството в събота с намерение да се реализира възможно най-бързо, тъй като 100 000 души в Перник скоро може да останат без никаква вода.

Към момента обаче около решението има много неизвестни, които не бяха изяснени и при над 4-часовото обсъждане на въпроса в една от комисиите на Столичния общински съвет (СОС). Причината е, че общинарите трябваше да разчитат на устна информация от министъра на икономиката Емил Караниколов, на регионалното развитие Петя Аврамова и на околната среда Емил Димитров, както и на представители на "Софийска вода" и община Перник.

Именно СОС трябва да разреши вода за Перник да минава през водопреносната мрежа на София, но официално предложение за това от правителството няма. Пред общинската комисия не представени никакви официални документи, които да дадат реална представа за параметрите на проекта и колко точно ще струва. В същото време софиянци се притесняват, че в резултат на "смелата инженерна идея", целяща да спаси бедстващия Перник, без вода ще остане и София.

Строежът на новото съоръжение ще струва до 25 млн. лв. и то ще се изгражда без търг от държавното дружество "Монтажи" с пари от икономическото министерство.

Не е ясно от къде и кога ще се намерят достатъчно тръби и помпи за 13-километровия водопровод между София и Перник, както и на помпена станция, чрез която водата да се движи по него. Тепърва ще се решава и колко трябва да плаща "ВиК Перник" на "Софийска вода" за това, че ще получава пречистена вода, преминала през столичната водопреносна мрежа.

В същото време кметът на Перник Станислав Владимиров обяви, че до 10 - 14 дни ще бъде достигнат мъртвият обем на единствения към момента водоизточник на града - яз. "Студена".

Представителите на правителството вкупом уверяваха в понеделник, че предложението им за осигуряване поне на действащия режим в Перник няма да се отрази на водоснабдяването на столицата. Нямало да навреди и на енергийната система, която също е засегната от проекта. Цената на водата и в София, и в Перник нямало да се увеличи, а столицата дори щяла да получи пари за важни водни проекти, за които се говори от години.

До две седмици язовир "Студена" ще достигне мъртъв обем

"В рамките 10 -14 дни ще достигнем до "мъртъв обем" на яз. "Студена" и водоподаването ще става през основния изпускател, транзитът на вода от "Белмекен" през София е единствената възможност за нас. Всички вие виждате и следите през медиите какво се случва в моя град последните два месеца. На воден режим сме, вече близо месец сме в бедствено положение. Въпреки че бяха предприети някои мерки от страна на Министерски съвет за увеличаването на притока към яз. "Студена", те не дадоха така очаквания ефект. В момента обемът на яз. "Студена" е в критичния си минимум. В рамките на може би десетина дни, две седмици, ние ще достигнем до така наречения "мъртъв обем" и ще се наложи да черпим вода от основния изпускател", заяви Владимиров. После обясни, че вода ще има за още няколко месеца, но за подаването ѝ към града няма да се ползва водната кула.

При "мъртъв обем", освен, че количествата вода ще са минимални, пречиствателната станция няма да може да работи на пълен капацитет. Тъй като водата се замътява, съоръжението може да пречиства само 100 литра в секунда (за обезпечаването на режима са нужни 300 литра в секунда), които не са достатъчни, за да се захрани градът дори на режим. В тази ситуация вода няма да може да се подава от водовземната кула, а само от основния изпускател на водоема. Ако се стигне до този вариант, количества ще има за още няколко седмици. Не е сигурно обаче с какво качество ще е водата и дали няма да се наложат някакви промени в режима.

"ВиК Перник", може да издържи два месеца при сегашното състояние на яз. "Студена", коментира министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Според колегата ѝ Емил Караниколов, ако всички "поточета и ручейчета", които сега се вливат в пернишкия водоем, замръзнат, вода ще има за 32 дни.

Усилия без резултат

Икономическият министър добави, че всички усилия за увеличаване на притока към "Студена" не са дали "нужния резултат". Единственият ефект бил намаляване на бързината, с която водните количества се топят.

Караниколов добави, че след като досегашните усилия за увеличаване на притока на "Студена" не дали резултат, били разгледани три алтернативни варианта, които включват ползване на вода от снабдяващите София язовири "Искър" и "Бели Искър".

Първият бил да се направи водопровод от Самоков през Говедарци към Перник, но той трябвало да е 40 км и построяването му щяло да отнеме много време. Вторият бил изграждането на "байпас" между основния водопровод от язовир "Искър" към "Рилския водопровод" от яз. "Бели Искър" и така водата за Перник да идва от по-големия водоем. Но това щяло да отнеме между половин и една година заради отчужденията по трасето.

Така останала единствената алтернатива - изграждането на 13-километров водопровод, който да започва от резервоара на Софийска вода при Мало Бучино и да стига до мрежата на Перник. По тръбата трябва да минава вода от яз. "Бели Искър", който пък се пълни извънредно от едно от водохващанията на яз. "Белмекен". За да стигне водата от "Бели Искър" до Мало Бучино, преминава през водопреносната мрежа на София.

Спасителният вариант е за няколко месеца, до май-юни

Планът е този спасителен вариант да се прилага няколко месеца - до май-юни. През това време трябвало да се почисти дъното на яз. "Студена" от т. нар. "гъба", която в момента засмуква и малкото вливаща се във водоема вода. Алтернативното водоснабдяване щяло да даде възможност на язовира да "набере сили" и да се понапълни. За да няма проблеми с водата в Перник, трябвало да стигне 20 млн. куб. метра, което означавало поне 2 метра сняг във водосборната му зона. В момента в "Студена" има около 3.5 млн. куб. метра вода.

"Разчитам на природата и вярвам, че тя ще напълни язовира", каза министър Караниколов в понеделник пред Нова тв.

Предложение няма и не се знае колко точна ще струва

Според кмета Йорданка Фандъкова, общинските съветници може да гласуват разрешението още в четвъртък, дори и при липса на официално предложение от правителството, "ако решението е достатъчно ясно и не предизвиква въпроси".

"В противен случай ще се обсъжда в съвета, когато всичко е ясно", допълни тя.

Преди това правителството трябва да гласува отпускането на средства за проекта. Според министъра на икономиката, който трябва да направи доклада, това трябва да стане още тази сряда. Неизвестните в случая са от къде и какви тръби и помпи ще се намерят за изграждането на новото съоръжение, за да се изчисли и колко точно ще струва то. Причината е, че подобни съоръжения се правят по поръчка, не се държат на склад, а изработването им отнема време. Така вариантите за цената тръгват от 20 млн. лева, минават през 22 млн. лева и стигат до максимум 25 млн. лева. Замисълът е 13.5 км водопровод да се построят за около 40 дни, при денонощен режим на работа.

Към момента е ясно, че "Софийска вода" ще получава пари от "ВиК Перник" за доставката на пречистена вода от столицата. Цената тепърва ще се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране. Отделно пернишкото ВиК трябва да плаща и за ползването на водата от яз. "Бели Искър" на басейновата дирекция към екоминистерството.

Въпреки неизвестните в уравнението Караниколов на няколко пъти заяви, че това няма да доведе до увеличаване на цената на водата и за София, и за Перник.

Всичко е точно

"Водата не е на София или на Перник, тя е национално богатство", заяви многократно Караниколов пред общинските съветници и медиите. Той и колегите му увериха, че няма опасност София да остане без вода заради Перник. Караниколов на няколко пъти заяви, че за Перник ще отиват по 700 000 куб. метра вода на месец или 8.4 млн. куб. метра на година, което е 2% от потреблението на столичани (то е 142.8 млн. куб. метра за 2019 г.).

В същото време в момента София била подсигурена с вода за години напред. В язовир "Искър", от който идват 75% от водата за столицата, в момента имало 450 млн. куб. метра вода от общ капацитет 650 млн. куб. метра. В "Бели Искър", който осигурява 25% от водата за София, количеството било 9 млн. куб. метра от 15.4 млн. куб. метра общ обем. Заради проблемите с язовирната стена на "Бели Искър", максималното количество вода в него може да е 60% от общия му обем.

Кметът Фандъкова пак повтори, че разрешение за правителствения план за Перник може да има при гаранции, че при най-малък риск за водоснабдяването на София водата за бедстващия град ще бъде спряна. Министрите увериха, че в началото на бъдещия нов водопровод ще има кран, който ще се контролира от концесионера на столичната ВиК мрежа "Софийска вода". При най-малки съмнения за баланса в софийската водна система, водата за Перник ще се спира. А за навременната реакция ще се разчита на онлайн системите на "Софийска вода", които следят водните количества, както в язовирите, така и по водопроводите и другите съоръжения в града.

Риск за енергийната система нямало

За осигуряването на достатъчен обем в "Бели Искър", още от октомври към него се пренасочвала вода от един от източниците на вода за яз. "Белмекен". Практиката била от години, а самият яз. "Белмекен" разполагал с 84 млн. куб. метра вода при капацитет от 144 млн. куб. метра.

Миналата година по това време количеството в него било 34 млн. куб метра, заяви Караниколов в опит да разсее съмненията, че отклоняването на вода от този язовир, който е част от каскадата "Белмекен-Сестримо" може да е пагубно за енергийната система на страната. Причината е, че към каскадата са и няколко ВЕЦ, които балансират системата и липсата на вода за работата им може да е проблем. За Караниколов обаче такъв въпрос не съществувал.

"От "Националната електрическа компания" (оператор на яз. "Белмекен и на каскадата") казват, че няма проблем в следващите 5 месеца да подаваме вода към "Бели Искър" без никой да разбере", каза и екоминистърът Емил Димитров, който преди това разказа как работят водноелектрическите централи и колко гениални са били хората, построили съоръженията за водохващане в Рила, които се ползват в момента за отклоняване на вода към "Бели Искър".

Ще издържи ли тръбата

Според представителите на "Софийска вода", които присъстваха на заседанието в общината, т. нар. "Рилски водопровод" може да поеме преминаването на още 300 литра в секунда от яз. "Бели Искър" през София за Перник. Той е направен с капацитет 1700 литра в секунда. В момента през него средно годишно преминавали по 930 литра в секунда. Т.е. с пускането на допълнителната вода за Перник през този водопровод ще минават 1230 литра в секунда. Освен това щели да се увеличат и водните количества по тръбите към резервоара на "Софийска вода" в Мало Бучино, което щяло да е добре за експлоатация на системата.

Според кмета на Перник и икономическия министър, "специалистите от "ВиК Перник", което се прочу с почти нулевия си капацитет за управление на системата на града, смятали, че и старите тръби на града щели да издържат вливането на 300 литра секунда вода, идваща от София.

Как софиянци ще спечелят от сделката за Перник

Министрите обясниха, че ако общинарите се съгласят със сделката за помощ за Перник, ще има и бонуси за столицата.

Като начало най-накрая щял да започне ремонтът на стената на яз. "Бели Искър", за който се говори от години. До две седмици съоръжението, което е държавна собственост, щяло да премине формално към Министерството на икономиката, което пък да започне ремонт на стената с отпуснатите вече 500 млн. лева от бюджета за аварийни ремонти на водоеми.

Щели да се осигурят пари и за връзка между водопровода от яз. "Искър" и този от яз. "Бели Искър", за да може при авария на последния южните квартали на столицата да не стоят без вода.

В по-дългосрочен план щяла да се направи и връзка на яз. "Огняново" с водопроводната система на София, за да се ползва той като резервен водоизточник в случай на нужда.

Караниколов отбеляза, че ако "Софийска вода" инвестира в тези проекти, това ще вдигне цената на водата за столичани.

И не на последно място - в бъдеще, ако се наложи и има възможност, София можело да получава вода от Перник от бъдещата реверсивна тръба между двата града.

mediapool.bg