Кламер БГ - Новини: Кашкавалгейт: Как може държавният резерв да изчезне

Кашкавалгейт: Как може държавният резерв да изчезне

България

|
Четв, 22 Апр 2021г. 17:13ч.
Кашкавалгейт: Как може държавният резерв да изчезне

В края на декември 2019 г. двама служители от дирекцията на държавния резерв във Велико Търново отиват на проверка в мандрата в град Елена. Задачата им е да проверят наличните количества, които предприятието е задължено да съхранява по силата на договор от 2008 г. По документи там трябвало да има 60 тона сирене и 64 тона кашкавал "Витоша". Сиренето е налице, но проверяващите откриват на място само 40 тона кашкавал. Служителите искат обяснения от управителя на фирмата. Той не ги дава. След това проверяващите са изгонени. Те съставят констативен протокол за липсата, но не в мандрата, а след като се прибират в дирекцията. С документа дават задължителни предписания да се възстанови липсващото количество от 23909.550 кг в срок до 13 януари 2020 г.

През януари е изпратена втора проверка. Тя установява следното – не само че предписанията не са спазени, но липсата е и още по-голяма. Изчезналият резерв вече 37,8 тона. Отново са поискани обяснения и отново не са дадени.

Глоба

Заради установената липса на фирмата-собственик на мандрата "Агромилк Протеин" е наложена глоба от 7 хил. лв. Компанията обжалва – първо пред районния съд в гр. Елена, а след това и пред административния във Велико Търново. И двете инстанции потвърждават санкцията. По време на делата обаче се появяват детайли, които правят кашкавалената афера още по-любопитна, но и по-мистериозна.

Например – така и не става ясно какво се е случило с липсвашите тонове продукция. Предметът на самото дело, разбира се, не е подобно издирване. В рамките на процеса се преценява само дали глобата е била правилно наложена. Според двете съдебни инстанции за това няма съмнение. Има обаче и друг любопитен момент. По закон шефът на държавния резерв може да наложи далеч по-сериозна санкция – до 500 хил. лв. Както и съдът подчертава, глобата за липсата на почти 40 тона кашкавал е близка до минимума от 1000 лв. А ако се приеме, че кашкавалът е продаден, печалбата би била далеч по-висока от въпросните 7000 лв.

Има ли договор или не?

Пред съда глобеното предприятие настоява, че договорът за съхранение, по силата на който то е задължено да пази количествата кашкавал и сирене, е прекратен. Той е сключен още през 2008 г. По закон стоките, които се пазят, могат да бъдат освобождавани за продажба, но това се случва по тежка процедура – първо трябва да има решение на кабинета, а след това и на шефа на агенция "Държавен резерв".

Съдът обаче установява противното. Макар че фирмата е изпратила писмо, с което иска прекратяване на договора, след него продължава да тече кореспонденция с "Държавен резерв", от която е видно, че количествата продължават да се пазят. Писмото е изпратено през 2017 г. Според съда обаче две години по-късно, поне на хартия, фирмата продължава да съхранява количествата. От дружеството пък твърдят обратното и с аргумента, че складовете вече били собственост на трето лице.

"Съгласно представения нотариален акт, въпросното прехвърляне е извършено на 07.04.2017 г., т.е. далеч преди отправянето на предизвестието за прекратяване и очевидно не е съставлявало съществена пречка пред А.П. да изпълнява задълженията си по сключения с Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" – София договор", посочва в отговор съдът.

В решението е записано още, че се касае за задължения с пряко отношени към националната сигурност и затова липсата на кашкавала се определя като деяние с "висока обществена опасност".

Глобата е потвърдена и от втората инстанция и не подлежи на обжалване.

mediapool.bg