Кламер БГ - Новини: Караянчева: Едно зло ходи из България и това е домашното насилие

Караянчева: Едно зло ходи из България и това е домашното насилие

България

|
Четв, 08 Ноем 2018г. 19:03ч.
Караянчева: Едно зло ходи из България и това е домашното насилие

"Едно зло ходи из България и то присъства почти всекидневно в новините. То присъства с обезкуражаваща честота във всекидневието ни и това е насилието над жени и деца". Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева в своя реч пред правната комисия, която разгледа предлаганите промени в Наказателния кодекс за справянето с проблема. Наред с това депутатите комбинираха заседанието си с обществено обсъждане по темата.

"Лично аз отдавна съм загубила илюзията, че можем с разговори, с кръгли маси и послания във Фейсбук да се борим срещу това зло. "Ще те убия и ще те излежа!“ Много жени са чували това нещо. За колко от тях това се е превърнало във фатален край?", каза Караянчева, която се превърна в патрон на промените в кодекса.

.

Според нея завишаването на наказанията за домашно насилие ще даде ясен сигнал към потенциалните жертви, безучастните свидетели и извършителите, че подобни престъпления повече няма да остават безнаказани.

"Със законопроекта ще дадем всеобхватна защита на жени и деца от домашно насилие и всички други форма на агресия срещу тях", каза Караянчева.

Малко по-късно правната комисия подкрепи на първо четене промените в закона.

Мотивите към промените в Наказателния кодекс са подкрепени от статистика, която говори сама за себе си. Общо 91% от убийствата на жени в България се извършват от мъже. Близо 2/3 от убийствата на жени са извършени в дома им. Над 35% от убийствата и опитите за убийство на жени са извършени от бивш и настоящ интимен партньор, други 25% са извършени от син, внук или друг роднина. При 31% от убийствата жените са станали жертва на познат мъж и само в 9% - на непознат.

Неофициалните данни на неправителствените организации показват, че всяка четвърта българка е била подлагана на домашно насилие. На този фон България отказа да ратифицира Истанбулската конвенция, която е единственият международен документ, предлагащ системни мерки за справяне с тежкия проблем. Конвенцията предлага въвеждане на образователни програми от ранна детска възраст с цел превенция на насилие върху жени.

С промените в НК България избира да преследва насилниците, вместо да опита да намали броя им чрез превенция.

Промените в закона все пак са важни, защото запълват редица празнини. Въвеждат се тежки наказания за убийство, извършено в условие на домашно насилие, които започва от 15 години затвор и стигат до доживотен затвор без право на замяна. Склоняване към самоубийство в резултат на домашно насилие ще се наказва със затвор от 3 до 10 години Домашното насилие е въведено като специален състав и при сериозните телесни повреди, отвличането, принудата, заканата за убийство. Наказанията варират от 3 до 8 години затвор.

Упражняване на психическо насилие ще се наказва с до една година затвор или пробация

Новост е въвеждане на специален състав за психологическия тормоз и следенето. Ако тези престъпления са следствие от домашно насилие, наказанието ще е до пет години затвор. Въвеждат се по-тежки санкции за принудата за встъпване в брак. Ако принудата е упражнена от роднина, наказанието ще е до 8 години затвор.

Важна промяна е задължението на прокурора да информира потенциалната жертва за всяко по-съществено развитие на делото, например пускане на заподозрян насилник от ареста.

В заседанието на правната комисия участва и министърът на правосъдието Цецка Цачева, която също подкрепи промените.

"Целта на вносителите безспорно е подобряване на законовата рамка, за да се гарантира адекватна и всеобхватна правна защита от актове на насилие над жени, включително домашно насилие, каквито за съжаление изобилстват в новините", каза Цачева.

По време на дискусията Асоциация на бащите в България на свой ред поиска депутатите да обърнат сериозно внимание на факта, че много мъже също стават жертви на домашно насилие.

"Въпросът е да се съсредоточим върху предпоставките, които пораждат насилието. А те кои са – неизпълнението на съдебните решения. Няма сила на света, която да накара някой в тази държава да изпълни съдено решение за родителски права. Полицията действа по общия ред. Години се точат преписките и се прекратяват“, каза представителят на асоциацията Николай Николов, цитиран от БГНЕС.

mediapool.bg