Кламер БГ - Новини: Каракачанов ще храни войската с прясна храна от местни производители

Каракачанов ще храни войската с прясна храна от местни производители

България

|
Четв, 29 Ноем 2018г. 17:06ч.
Каракачанов ще храни войската с прясна храна от местни производители

Министерството на отбраната обмисля нов подход в изхранването на войската. Вече няма да се сключват скъпи договори с фирми, а ще се разчита на местни производители, заяви военният министър Красимир Каракачанов.

До революционното решение, около което все още има много неизвестни, се стигна след медиен скандал около прекратена поръчка на МО за храна и напитки. В последните няколко дни две фирми съобщиха пред агенция "Фокус", че не приемат решението на МО да прекрати поръчката, която се точи от близо три години.

"За мен изхранването на войската е приоритет. Години наред, не знам поради каква глупава логика, снабдяването на армията с хранителни продукти се възлага на търговски фирми. И е направено така, че една фирма да печели. Сумата е 29 милиона лева за три години. Не може ли поръчките да се разбият на 3-4 лота и съответните региони да се снабдяват от местни производители с прясно произведена продукция", коментира Красимир Каракачанов в четвъртък.

Той обаче не даде информация от кого и как точно е "направено така, че една фирма да печели", нито посочи конкретни имена на фирми.

"Категорично ще бъде прекратена практиката търговски фирми да печелят за сметка на войската от изхранването на военнослужещите. Всички опити за спекулации по тази тема от фирми и политици няма да се получат", зарече се Каракачанов.

През август месец военното министерство прекратява поръчка, която е обявена още през 2015 година, МО се мотивира, че е изминал много дълъг период без да е сключен договор, а междувременно потребностите на поделенията са се променили.

Освен това процедурата е проведена по Закона за обществените поръчки, който е в сила до април 2016 г. и предвижда, че част от позициите по поръчката са предназначени предприятия на хора с увреждания. След това обаче има решение на правителството, според което тези предприятия вече нямат предимства при поръчки с хранителни продукти. Затова министерството смята, че сега ще има повече заинтересовани и по-голяма конкуренция.

Преди три дни обаче от фирма "Панда ИП“ ЕООД посочват пред "Фокус", че МО нарушава закона и не зачита решение на Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията по казуса.

В същата новина на агенцията, в която е цитирана и фирмата, се посочва, поръчката е стартирана през 2015 г., но и досега от министерството отказват да я проведат докрай въпреки решенията на КЗК и ВАС това да се направи. Решението е обжалвано пред КЗК от три компании - "Панда ИП", "Ийт уел" и "Чех груп пред".

Регулаторът е уважил жалбите и е отменил прекратяването на процедурата, а от военното министерство на са обжалвали. КЗК посочва, че не е отпаднала необходимостта от провеждане на поръчката.

Според Ивайло Пандов, собственик на фирма "Панда ИП", над 50% от обявените 31 млн. лв. са отишли в чуждестранна търговска верига без обществена поръчка. Останалата част от парите е отишла при фирми, които нямат право на дейност или имат ограничен обхват за търговия с храни.

Изпълнителният директор на "Ийт уел“ Елза Янева пък казва пред "Фокус", Министерството на отбраната ощетява хората с увреждания и включването им на пазара на труда, след като е спряло поръчка за доставка на храна, в която те са могли да участват.

От "Ийт уел“, считат, че отнемане на вече придобити права, в това число право да бъде класирано предприятие на хора с увреждания, не е оправдано.

mediapool.bg