Кламер БГ - Новини: Каракачанов се обяви за жертва на дискриминация от циганите

Каракачанов се обяви за жертва на дискриминация от циганите

България

|
Пет, 11 Ян 2019г. 18:57ч.
Каракачанов се обяви за жертва на дискриминация от циганите

Вицепремиерът Красимир Каракачанов се обяви за дискриминиран от циганите. Изявлението бе направено в петък, два дни след разпоредената от него акция във Войводиново, довела до светкавични действия по събарянето на цялата ромска махала, в която живеят над 200 души. Напрежението в селото бе провокирано от побой над военнослужещ, извършен от двама братя от ромски произход. Каракачанов яхна скандала моментално.

"Има хора (сред циганите), които са завършили няколко специалности и работят, трудят, имат по две-три деца, не по десет за социални помощи. Има и една част от тях, особено в малките населени места, които смятат, че могат да правят каквото си искат. Чувам нещо за дискриминация. Дискриминираният съм аз", възмути се Каракачанов.

Срещу него беше подадена жалба за дискриминация на целия ромския етнос от неправителствената организация "Единство – Хасково", ръководена от Ачо Йорданов. Повод за жалбата стана изказването на Каракачанов, че "циганите са станали изключително нагли".

"Когато говорим за циганския проблем, означава мерки, реални, за интеграция и възпитание на това население. Реални мерки. А не само приказки, защото гледам сега тука, вчера (четвъртък) излиза някакъв да ме дава под съд – Ачо Циганина (Ачо Йорданов – б.р.), такъв му прякорът, снимал се с турското знаме и портрета на Ататюрк. Днеска някакъв друг младеж щял да прави протест и да ми иска оставката. Добре дошъл! Ми той осъден 2013-а, че откраднал 18 000 лева от "Америка за България". Ето кой ги храни, те пък им крадат и парите", каза Каракачанов.

Коалицията "Обединени патриоти", на която той е съпредседател, вече от година и половина участва в управлението на държавата и до момента не е предложила никакви "реални мерки за интеграция", за каквито настоява Каракачанов.

Превантивно той хвърли принципната вина на Европа.

"Държавата се е провалила? Не е държавата, Европа се провали с интеграцията, защото цялата тази интеграция и наливане на пари бяха една показност, харчене на едни средства, едни снимки, едни репортажи, един красив пиар и нищо съществено", каза вицепремиерът, но отново не се разбра защо управлението, в който той участва, не е направило онова, което смята за правилно по отношение на ромската интеграция.

Каракачанов даде пример за влошаване на ситуацията – по негови данни през последните четири години са се увеличили четири пъти децата, родени от малолетни майки.

"Къде са всички тези хора, които защитават малцинствата? Как стана така, че 14-годишна девойка ражда от ласки? Това е сблъсък на два различни мирогледа. В България ще стане това, което стана в някои африкански държави, и което стана в някои градове в западна Европа", прогнозира Каракачанов.

Група академици го подкрепи

По-късно през деня група академици и професори обявиха, че са писали писмо до премиера в подкрепа на битката, която води Каракачанов срещу

циганите.

"Позорно е днес да бъдат бити и унижавани български полицаи, военнослужещи, органи на реда, а е престъпление това да сполетява всекидневно възрастни хора, жени и деца, които биват бити, грабени, изнасилвани и убивани. Знаейки вашето искрено родолюбие и любов към отечествените ценности и светини, не можем да се въздържим да не отправим този призив за подкрепа на действията на вицепремиера Каракачанов. Крайно време беше един държавен български мъж да заеме такава позиция. Затова ние я адмирираме и се обръщаме към Вас тази позиция да се превъплъти в поредица от държавнически действия", пише в писмото.

Подписалите писмото призовават премиера да действа срещу целия ромски етнос, а не срещу конкретните насилници.

"Сега е моментът за вашата решителна намеса – разчитаме, че след ценните ви указания компетентните институции (Министерство на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройство, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието и др.) ще вземат нужните мерки в най-скоро време да се прекрати това безумие на злодейски посегателства срещу живота, достойнство и имота на обикновени български граждани", се допълва в писмото.

То е подписано от академиците Антон Дончев, Пламен Карталов, Благовест Сендов, Стефан Воденичаров, Георги Марков, Васил Гюзелев, Васил Сгурев, Константин Косев, проф. Александър Чирков, член-кор. Иван Гранитски и Веселин Воденичаров.

mediapool.bg