Кламер БГ - Новини: "Обединени патриоти" се разцепиха: ВМРО и НФСБ изключиха "Атака"

"Обединени патриоти" се разцепиха: ВМРО и НФСБ изключиха "Атака"

България

|
Четв, 25 Юли 2019г. 19:18ч.
"Обединени патриоти" се разцепиха: ВМРО и НФСБ изключиха "Атака"

Коалицията "Обединени патриоти" се разпадна официално, след като ВМРО и НФСБ изключиха партия "Атака", а лидерът й Волен Сидеров с двамата му най-верни депутати бяха изгонени и от парламентарната група. Малко по-рано в четвъртък вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира възможността трите партии да сключат индивидуални споразумения с ГЕРБ, за да продължи съществуването на управляващата коалиция. Как точно ще се развият нещата не е ясно, тъй като лидерът на "Атака" Волен Сидеров отново призова за намеса на премиера Бойко Борисов.

За решението на ВМРО и НФСБ първо беше съобщено от евентуалния кандидат на двете партии за кмет на Пловдив – Славчо Атанасов.

"Стигна се до извода, че така повече не може да се продължава и от днес се разделяме. Раздялата с "Атака" вече е факт", каза той пред бТВ.

Малко след това лидерите на ВМРО и НФСБ обявиха, че продължават напред без "Атака", но по думите им това не застрашава управляващата коалиция. Двете партии се събрали на коалиционен съвет, решили да изключат "Атака", а след това и парламентарната група се произнесла.

"Повече от година коалицията не работи. Има постоянен саботаж. Персонални атаки срещу мен и Валери Симеонов. Истината е, че така не става. С клевети бяха преминати човешките граници. Всяко нещо си има край. Когато границата бъде премината, настъпва край. Явно Сидеров и другите не желаят да работят с нас - даваме им възможност да се развиват сами", обяви Красимир Каракачанов.

От думите на Каракачанов се разбра, че премиерът Бойко Борисов е бил "запознат със създалата се ситуация. Той обаче бе обясни както точно означава това. По информация на Mediapool премиерът е знаел за намеренията на ВМРО и НФСБ, но не е знаел кога и как ще стане изключването на "Атака".

Сидеров, Чуколов и Шопов са изключени и от парламентарната група

"Атака" е изключена от коалицията "Обединени патриоти" (ОП), а Сидеров и депутатите Десислав Чуколов и Павел Шопов - и от парламентарната група. Мотивът е, че те системно не са участвали в заседания на групата и парламента и са имали арогантно поведение: "Поискахме справка от Народното събрание относно участие на депутатите в гласуванията. Тя показа, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров е участвал в 252 от 8173 гласувания, което е 3.7%. Той се изключва заради недостатъчно участие в работата, както и Павел Шопов, и Десислав Чуколов. Водят постоянна кампания срещу партньорите си, кампания на оклеветяване".

В парламентарната група на ОП все пак остават четирима депутати от партията на Сидеров и засега НФСБ и ВМРО твърдят, че няма да ги изключват. Според Каракачанов няма да има проблем за управляващото мнозинство, защото "Атака" е заявила, че подкрепя правителството.

"Явно колегите от "Атака" не желаят да работят с НФСБ и ВМРО, затова ние ги освобождаваме от това задължение - нека плуват в свободния океан", каза Каракачанов.

До изключването на Сидеров, Чуколов и Шопов се стигна заради "вратичка" в правилника на парламентарната група на ОП, която беше добавена при отстраняването на лидера на "Атака" от поста председател на парламентарната група на "Патриотите".

"Опитът на Валери и Красимир да нарушат баланса трябва да бъде париран"

Волен Сидеров призова за намеса на министър-председателя, защото "опитът на Валери и Красимир да нарушат баланса трябва да бъде париран в интерес на баланса".

"Наруши ли се балансът, г-н Борисов го знае много добре - той се занимава с източни бойни изкуства, и аз също. Там, в източната философия, е казано ясно: балансът в природата е ин и ян, равнопоставени двете начала. Мекото - твърдото, женско - мъжкото, и т.н. Те трябва да са в баланс, иначе рухват нещата. Така че сега опитът на Валери и Красимир да нарушат баланса трябва да бъде париран в интерес на баланса. Не в интерес на Волен, не в интерес на "Атака". Аз мога да си защитавам интереса. Правил съм го през годините и съм оцелявал. А в интерес на баланса. Балансът е важен за всички, не за мен", поясни Сидеров пред "24 часа", без да конкретизира какво точно очаква да направи Борисов.

"Аз сбъднах мечтата на Красимир Каракачанов да е министър на отбраната. ВМРО никога не беше сънувало да има 11 депутати. Винаги са имали по 2-ма - 3-ма, закачени към някой по-голям, я СДС, я Софиянски и Мозер", продължи гневната си тирада Сидеров, който неведнъж се и изтъквал като вдъхновител и основен двигател на патриотичната коалиция.

"Те знаят кой е създателят на коалицията, те знаят постиженията на "Атака", за които може би ВМРО през годините са завиждали, и сега си го отреагират това. Викат: "А, падна ли ни? А сега ще те изключим от комсомола. Освен това ние сме по-силната партия вече, имаме две министерства, огромен ресурс. Сега се готвим на местните избори да вземем хубави резултати..." И вече те да бъдат основните в патриотичната ниша. Това е в мисълта на ВМРО", каза още Сидеров.

Преди ден трите партии безуспешно пробваха да проведат коалиционен съвет, който се разпадна минути след пристигането на Волен Сидеров. Последният настоя медиите да присъстват на заседанието, но другите две партии не се съгласиха. Това бе формалният повод за разтурянето на съвета, който за последно имаше сбирка преди шест месеца, на която тримата лидери изтраяха заедно десет минути.

Към настоящата развръзка се върви повече от година, но тя настъпи едва сега. Преди две седмици ВМРО и НФСБ отстраниха Волен Сидеров като председател на парламентарната група и

си оставиха "вратичка" да изключат "Атака"-

както се и случи.

В четвъртък Каракачанов обърна внимание, че проблемите им със Сидеров са по-сериозни и не от вчера.

Като го гледате от четири месеца как сипе хули, обидни квалификации и лъжи по отношение на мен, на другия ми колега - Симеонов, на г-н Джамбазки, на ВМРО, за какво разбиране става дума, и какъв е смисълът да продължаваме да си говорим по този начин, попита реторично Каракачанов.

Той допълни, че не може да продължава така и че няма да участва в такава коалиция. Според него бъдещето на "Обединени патриоти" ще се реши с предоговаряне на общото споразумение с ГЕРБ или индивидуални споразумения с партията на Борисов.

mediapool.bg