Кламер БГ - Новини: Каракачанов плаши с оставка заради стратегията си за ромите, Симеонов не му вярва

Каракачанов плаши с оставка заради стратегията си за ромите, Симеонов не му вярва

България

|
Ср, 13 Фев 2019г. 12:58ч.
Каракачанов плаши с оставка заради стратегията си за ромите, Симеонов не му вярва

Вицепремиерът и председател на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че е готов да си подаде оставката и да мине в опозиция, ако концепцията му за интеграция на ромите не бъде приета в парламента.

"Отдавна в България е дошло "време разделно". Ако ГЕРБ смятат, че ДПС са им по-близки и идеологически по-близки до сърцето - няма никакъв проблем. Аз си подавам оставката и минавам в опозиция. Да направят коалиция с ДПС и да си управляват заедно и щастливо", каза Каракачанов във вторник пред "Евроком".

Миналата седмица той представи концепцията си за интеграцията на ромите, в която има предимно наказатени мерки. Тя предвижда трудова повинност, безплатни аборти и "ограничаване на раждаемостта на жени от маргиналните общности" при определени условия. Документът предизвика сериозни критики.

Коалиционният му партньор и лидер на НФСБ Валери Симеонов не приема сериозно заплахата на Каракачанов. От ГЕРБ пък заподозряха, че има опити темата с ромската интеграция да се използва предизборно за евровота през май.

НФСБ и ГЕРБ искат сериозни промени в сегашната концепция на ВМРО

Валери Симеонов казва, че не би подкрепил концепцията в сегашния ѝ вид. Той обясни, че подкрепя по принцип подобна стратегия, защото основните предложения съвпадат с идеите на НФСБ, но тя трябва да бъде "доизкусурена" и "сериозно подобрена".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов също иска поправки в документа. По думите му от ГЕРБ подкрепяли някои от текстовете, но други трябвало да бъдат "доста по-обрани". От БМРО отговориха, че са готови на отстъпки.

"Не приемам много сериозно ултиматума на Красимир Каракачанов (...) Засега не се очертава свикването на коалиционен съвет по темата. Не мисля, че това е повод за коалиционен съвет“, коментира Симеонов.

Цветанов пък обясни, че част от идеите на ВМРО вече са залегнали в законите, а "няма политическа сила, която да не подкрепи предложение, свързано със спазване на закона от всички български граждани" .

"Каракачанов и ВМРО настояват 100% да се изпълнят ангажиментите на институциите за интеграцията на ромите и да има съответните резултати", каза Цветанов и призна, че в момента мерките за интеграция на ромите не дават очаквания резултат.

По думите му "трябва да се избегне всякаква възможност за манипулация и използване на тази тема в предизборния период".

От ВМРО не възприемат заявката на Каракачанов като изнудване на коалиционните партньори

Според ВМРО ултиматумът на лидера им не е изнудване или опит за "извиване на ръце на коалиционните партньори". "Няма отговорен политик, който би стоял в управление, ако не може да реализира своите базисни идеи", каза зам.-председателят на партията Искрен Веселинов. По думите му Каракачанов искал да покаже, че от ВМРО гледат на концепцията "по най-сериозен начин".

Концепцията пък не била "свещена книга" и по нея можело да се правят корекции. "Самата концепция е пратена до всички членове на Министерския съвет с цел да бъдат върнати отговори. Ние очакваме корекции, подобрения ", обясни Веселинов.

Той призна, че докуметът не е обсъден "нито в малката, нито в голямата коалиция". Причината обаче била, че и двата коалиционни съвета - на управляващата коалиция и на "Обединените патриоти", не са се събирали от началото на годината.

Цветанов побърза да уточни, че управляващата коалиция не се е събирала, защото участниците били много ангажирани. Това обаче не значело, че ГЕРБ и "Обединени патриоти" не си говорят и не обсъждат "темите от политическия дневен ред".

На Каракачанов му светнала лампичката със Закона за вериозповеданията

Лидерът на ВМРО смята, че ГЕРБ се съобразява с ДПС. За пример той даде поправките в Закона за вероизповеданията.

"ГЕРБ приеха предложенията на ДПС, а не приеха предложенията на ВМРО за твърди мерки срещу проникването на радикалния ислям. Това беше, както се казва, "светване на лампичката” в моята глава", каза той.

Каракачанов каза, че ако за ромската му стратегия ГЕРБ пак се съобрази с ДПС, "няма проблем", но ще трябва да обяснят на обществото, че са готови да управляват с една етническа партия, а не с една патриотична организация като ВМРО.

Според него ДПС, а и не само, традиционно работи с ромския електорат по време на избори. "И от това е проблемът на България", каза той.

"Всеки ден има в някое населено място в България подобен конфликт - цигани пребили младеж, цигани пребили пенсионер, ограбили го, изнасилили бабичка. Това не може да продължава. В един момент на някой ще му гръмне "бушонът" и ще започне да се саморазправя и тогава положението ще бъде окончателно изтървано", каза вицепремиерът и добави, че "все още има някакъв шанс да вкараме този проблем в някакви релси".

mediapool.bg