Кламер БГ - Новини: Каракачанов недоволен от предложенията на Македония за Гоце Делчев

Каракачанов недоволен от предложенията на Македония за Гоце Делчев

България

|
Нед, 09 Юни 2019г. 19:49ч.
Каракачанов недоволен от предложенията на Македония за Гоце Делчев

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов твърди, че Междуведомствената комисия за общата история на България и Македония не работи.

Според ВМРО комисия по историческите въпроси е "зациклила върху живота и делото на Гоце Делчев". Каракачанов се възмущава от последното предложение на политици от съседната ни държава в смесената комисия, че Гоце Делчев е деец на македонското освободително дело, който бил почитан и от народа на България.

"Три дни скопската страна отказва да признае очевидния, документиран и признат от самия Гоце факт, че войводата е българин по народност", пише в позиция на ВМРО по темата.

Според Каракачанов македонската страна признава, че Делчев е роден в екзархийско населено място – Кукуш, че е бил екзархийски учител, но забравят чия е Екзархията. Скопие не признава и изказването на Гоце от писмото му до Никола Малешевски: "... когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест“.

По думите на Каракачнов на няколко места в предложението на Скопие се споменава как Делчев е символ на Македония, но системно се пропуска, например, че Организацията работи и в Одринско и това се споменава само пътьом. "През цялото време се прокарва разделение между "македонско" и "българско" с внушението, че към онзи момент става дума за различни народи", смятат от ВМРО.

Каракачанов е недоволен и от друго предложение на Македония

- двете страни заедно да честват 7 октомври – денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие.

"За мен подобно предложение е откровена подигравка, която всъщност минира процеса на подобряване на отношенията между двете страни", казва Каракачанов.

Според вицепремиера "ако това продължи, българската делегация трябва да стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовска интеграция на Северна Македония и вината за това няма да бъде наша".

mediapool.bg