Кламер БГ - Новини: Каракачанов има свой фаворит за военното разузнаване, но...

Каракачанов има свой фаворит за военното разузнаване, но...

България

|
Четв, 03 Окт 2019г. 17:13ч.
Каракачанов има свой фаворит за военното разузнаване, но...

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов възнамерява да предложи за нов шеф на "Военното разузнаване" сегашния изпълняващ длъжността полковник Велко Атанасов, съобщиха за Меdiapool източници от Министерството на отбраната.

В четвъртък Каракачанов коментира пред журналисти, че съгласуването с президента за това кой да е новият директор на служба "Военна информация" още не е започнало.

Преди два месеца шефът на военното разузнаване Пламен Ангелов подаде рапорт за освобождаване от поста, след като бе обвинен заедно с предшественика му Светослав Даскалов, че са издали над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС в нарушение на закона. След това управляващите, в това число ВМРО, прокараха спешни промени в Закона за военното разузнаване, които разрешават службата да се оглавява и от цивилен.

Според неофициална информация, която бе официализирана от БСП, тези промени вероятно се правят в полза на друг от заместниците на службата - Янко Златанов, който не е военен. Името му се свързва с депутат и крупен бизнесмен от партия, която официално не подкрепя ГЕРБ.

Източници около Каракачанов твърдят обаче, че той ще предложи Велко Атанасов. Тази номинация би срещнала разбиране от страна на президента Радев, който ясно заяви, че държи службата да бъде оглавена от военнослужещ.

В поведението на Каракачанов по казуса обаче има различни нюанси. Веднага след като прокуратурата шумно оповести разследването срещу Пламен Ангелов, Министерството на отбраната обяви, че службата се "отличава с доказана ефективност и резултатност, което е основание за високите оценки от партньорските служби от НАТО и ЕС".

Каракачанов изчака известно време, преди в крайна сметка да приеме рапорта за напускане на Ангелов, но веднага го назначи на друга длъжност в МО.

Сега министърът се въздържа да каже открито кой е избраникът му шеф на военното разузнаване, но близки до него твърдят, че става дума именно за Велко Атанасов и това не e тайна в МО.

Така, ако накрая бъде предложен друг кандидат, Каракачанов предварително ще е дал индикация, че неговият избор е бил различен и окончателната кандидатура е наложена от другаде.

Според запознати Каракачанов е готов дори да влезе в парадоксалната ситуация да предложи Атанасов за шеф на разузнаването дори като цивилен, ако възникне казус около времевия период, в който той е бил полковник преди да бъде повишен в бригаден генерал, каквато е практиката при заемането на длъжността.

Военното разузнаване се смята за един от най-сериозните източници на информация в държавата, тъй като разполага с широки правомощия да действа извън страната, но при определени условия и в нея. В това число да прилага и специални разузнавателни средства.

За тези дейности няма никаква публична информация, каквато обикновено е практиката на всички служби по света. Ето защо малцина имат представа какво и кого точно разузнава българското военно разузнаване.

Гражданският контрол върху спецслужбите в България практически не съществува - единствената му форма е ресорната парламентарна комисия, която заседава при закрити врата и според присъствали на заседанията, в повечето случаи те са формални.

Липсата на информация логично отваря врата за разнообразни спекулации. Депутати от ГЕРБ обясниха рокадите с клишето, че военното разузнаване е "държава в държавата" и има защо да бъде сменено ръководството му.

Управляващите обаче са изключително внимателни в коментарите си кой може да е новият шеф на службата.

mediapool.bg