Кламер БГ - Новини: Каракачанов: Беше грешка, че Джамбазки не е атакува Фандъкова

Каракачанов: Беше грешка, че Джамбазки не е атакува Фандъкова

България

|
Ср, 30 Окт 2019г. 17:40ч.
Каракачанов: Беше грешка, че Джамбазки не е атакува Фандъкова

Като минат едни местни изброи и всеки се прави на победител. Конкретно, ако говорим за резултатите на ВМРО, моите изводи са, че те са добри, коментира вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в сряда пред Нова телевизия.

Той изрази разочарованието си от резултата на кандидат-кмета на ВМРО в София Ангел Джамбазки, който взе по-малко от 4% и се класира пети. Лидерът на ВМРО отдава това на нападките срещу техния кандидат от страна на доскорошния коалиционен партньор Волен Сидеров, както и на това, че Джамбазки не е атакувал кмета Йорданка Фандъкова, кандидатка на ГЕРБ за нов мандат.

"Едно от нещата, за което не се сбъднаха моите очаквания, е София и това си има своето обяснение. Един от кандидат за кметовете, който днес стана общински съветник, през цялото време плюеше персонално. От друга страна, г-н Джамбазки се държа изключително толерантно към досегашния кмет на София. По време на кампанията той няколко пъти дори я защити. Тогава някои медии започнаха да налагат тезата, че Джамбазки не е алтернатива", поясни Каракачанов.

Той отбеляза, че според социологически проучвания Джамбазки (втори мандат евродепутат) е един от най-уважаваните политици в България.

"Да, резултатът в София е по-нисък от очакванията ни, така че тук трябва да отчетем грешката си... Грешката ни беше, че ние се опитахме да водим позитивна кампания, вместо да се концентрираме върху това да атакуваме действащия кмет. За съжаление се оказа, че такъв тип кампания не работи. Нашето желание за София беше да не влизаме в тон на охулване и оплюване, а да се опитваме да лансираме позитивните идеи, които ние имаме за бъдещето на София", добави Каракачанов.

Според него в големите областни градове, а и почти навсякъде, кандидатите на ВМРО са трети като национален резултат. "Има някои общини като Плевен например, където имаме 980 гласа повече, отколкото сме взели за евроизборите", отбеляза той.

"Това обаче не бива да ни създава илюзията, че след едни успешни евроизбори и след едни добри местни избори, автоматично сме станали трета политическа сила. Апелът ми към нашите местни ръководители е да не се главозамайват от постигнатите местни успехи", каза още той.

"Моят апел към ГЕРБ там, където имат балотажи срещу нас, е да не забравят, че тези избори са само едно състезание. Нека не го превръщат във война, защото това няма начин да не се отрази на отношенията ни впоследствие. Нека не използват непозволени средства", предупреди Красимир Каракачанов.

Относно Волен Сидеров и участието му в надпреварата за кмет на София, лидерът на ВМРО коментира: "На мен през последните 4-5 месеци ми липсва нормалния диалог с него. Дълго време се държеше нормално идеологически, в един момент нещо му стана. Решил е, че няма с какво вече да бъде полезен като народен представител и е решил да бъде полезен на столичани. Оттук нататък г-жа Фандъкова да мисли какво шоу я чака в Общинския съвет".

Както е известно, лидерът на "Атака" в сряда напусна парламента, за да стане общински съветник.

mediapool.bg