Кламер БГ - Новини: Карадайъ първи в евролистата на ДПС, Пеевски – втори

Карадайъ първи в евролистата на ДПС, Пеевски – втори

България

|
Пет, 19 Апр 2019г. 16:46ч.
Карадайъ първи в евролистата на ДПС, Пеевски – втори

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ ще води евролистата на партията, а втори в нея ще бъде медийния магнат и депутат, който не стъпва в парламента – Делян Пеевски. Това съобщава сайтът 24rodopi.com, според които на трето и четвърто място ще са Илхан Кючюк и Искра Михайлова, които и в момента са евродепутати.

Листата на партията е съставена след заседание на Централното оперативно бюро, където са били разгледани номинациите на структури в страната, но в нея не са включени представители на Кърджали, съобщава БНР.

Очаква се Карадайъ да се откаже от евродепутатското си място след вота. Не е ясно обаче дали това ще направи и Пеевски. По неофициална информация той е втори по номинации и имал намерение този път да стане евродепутат.

През 2014 година той отново беше на второ място, но се отказа от него и така евродепутат стана Искра Михайлова, която по онова време беше екоминистър. Тогава той обясни решението именно с това, че отстъпва евродепутатския стол на Михайлова.

По информация на Mediapool обаче тогава от европейското семейство на ДПС – Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), не е одобрила идеята Пеевски да отива в европарламента. Тогава изборите бяха по-малко от година след избирането му за шеф на ДАНС и оттеглянето му от поста заради многохилядните протести срещу него. И сега обаче имало индикации, че АЛДЕ не иска Пеевски за евродепутат.

В четвъртък стана ясно, че България остава на 111-то място по свобода на словото според годишния доклад на "Репортери без граници". Там Пеевски беше определен като "най-яркото въплъщение" на "съюзяването между медии, политици и олигарси в България".

Официалното обявяване на листата на ДПС ще бъде на 22 април.

mediapool.bg