Кламер БГ - Новини: Кандидатите за нов облик на "Св. Неделя" останаха 7

Кандидатите за нов облик на "Св. Неделя" останаха 7

България

|
Пет, 21 Юни 2019г. 17:07ч.
Кандидатите за нов облик на "Св. Неделя" останаха 7

Седем кандидати ще бъдат поканени да представят идейни проекти за обновяването на едно от знаковите пространства в София - пл. "Света Неделя". В конкурса за проект за нов облик на площада участваха 14 екипа, а според правилата, до втория кръг трябваше да бъдат допуснати половината.

След първоначалната оценка на предложенията, която включваше само опита на кандидатите, до втория кръг от конкурса са допуснати 7 оферти. Те са на архитектурни студиа и консорциуми от Италия, Франция, Русия и България. Избраните участници ще получат покани да представят същинските си идеи за обновяването на пл. "Св. Неделя", които трябва да включват интегрирането на археологическите разкопки в района.

Кандидатите

Покана за представянето на идеен проект за "Св. Неделя" ще бъде изпратена на френското студио "Вилмот архитекти". То е автор на редица проекти за градски пространства в Париж, Лион, Ним, Дижон, Москва, Аман, Доха и други. Екипът му работил е по булевард „Шан-з-Елизе“ и руския православен център в Париж, както и по кулата на мира в Санкт Петербург. В момента архитектурното студио консултира проекта на Столична община за удължаване на зеленото трамвайно трасе от Руски паметник до площад "Македония".

Сред кандидатите е и студиото на известния италиански архитект Масимилиано Фуксас. Той е автор на знакови сгради със запомнящи се фасади в различни краища на света. Сред тях са международното летище в Шънджен, Китай, панаирния комплекс в Милано, научни и конгресни центрове в Италия, Грузия, Швейцария и други.

Сред допуснатите до втория етап кандидати са консорциум OW/MA/CL, в който влизат три фирми - базираното в Милано студио One Works, римското студио Maofficina и Сracknell, за които не се открива официална информация. От сайта на One Works става ясно, че са правили мастърпланове и отделни обекти за няколко летища, сред които Фиумичино, Пиза, Венеция, Минало, Бергамо. Проектирали са площад в един от новоизграждащите се жилищни, бизнес и търговски квартали на Милано. В портфолиото на Maofficina влиза проект за Императорския форум в Рим.

Сред участниците е и италианското "Студио Паола Вигано". Екипът му е автор на проекти в Рим, Милано, Венеция, Бергамо, Париж, Бордо, Барселона, Москва, както и в Германия, Полша и Белгия.

До втората фаза на конкурса е допуснато и обединението между архитектурните студиа AI Architects LLD, CLAB Architettura и руските архитекти Юрий Шередега, Дина Дридзе и Евгений Ширинян. AI Architects има проекти в Корея и САЩ, екипът му е работил за компании като "Самсунг". CLAB е италианско студио, има публични и частни проекти в Италия.

Сред седемте избрани участници е и обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе", което влизат студио "Морфе" и италианската компания "Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети", която има проекти за музеи в Италия и Израел.

Единственият български участник, стигнал до втората фаза на конкурса за пл. "Св. Неделя" е "Конкурент-90" ЕООД. Студиото е проектирало комплексите "Катарино", "Пирин голф клуб" и други сгради около Банско и Разлог. Ръководи се от Дамян Томалевски и Бисер Хантов, а бюрото се счита за пряк наследник на архитектурните разбирания на архитектите Богдан Томалевски и Лозан Лозанов.

Арх Дамян Томалевски и арх. Лозанов участваха и в предишния конкурс за идеи за обновяването на "Св. Неделя" през 2013 г. и получиха една от вторите награди. Тогава първа награда за това пространство не беше присъдена, което даде право на общината да не сключва договор с нито един от участниците. В рамките на този конкурс бяха избрани проектите за обновяването на ул. "Граф Игнатиев" и пространството около храма "Александър Невски", Народното събрание, Военния клуб. Те са дело на студио "А.Д.А. - Агенция за дизайн и архитектура", което участва и в новия конкурс за "Св. Неделя", но не стигна до втората фаза.

Оценка и награди

Оценката на идейните проекти ще се прави от международно жури по няколко критерия. Единият е рационалност, ефективност и изпълнимост на предложеното комуникационно-транспортно решение – осигуряване на автомобилна и пешеходна достъпност до всяка сграда, паркиране и среда за хора в неравностойно положение.

Вторият е целесъобразност на функционалната структура на площадното пространство и на контактните му зони – осигуряване на дейности, потребни на жителите и посетителите на площадното пространство.

Ще се оценява и осъществяването на приемственост между съществуващите стари и нови сгради и структури. Важен критерий е и експонирането и социализирането на археологически находки в рамките на площада.

Ще се оценява и съвременният и целесъобразен градски дизайн и благоустройство, включително предложените настилки, художествено осветление, архитектурни детайли, озеленяване, дървесна и храстова растителност.

Сред критериите е и евентуалната стойност на ремонта, на колко етапа може да се осъществи и колко устойчиви са предложените материали за изпълнение и поддръжка.

След края на конкурса ще бъдат присъдени награди на обща стойност 250 000 лева. Авторите на класирания на първо място проект ще получат 70 000 лева, но и възможност да подпишат договор със Столичната община за разработването на инвестиционен проект за ремонта на "Св. Неделя". Прогнозната стойност на тази поръчка е 500 000 лева.

За класирания на второ място проект е предвидена награда от 60 000 лева, за трето място - 50 000 лева, за четвърта награда - 40 000 лева, и за пета - 30 000 лева.

Резултати се очакват през есента.

mediapool.bg