Кламер БГ - Новини: Как работи СЕМ? Със скандали, обвинения и телефони за 3000 лв.

Как работи СЕМ? Със скандали, обвинения и телефони за 3000 лв.

България

|
Четв, 07 Март 2019г. 17:22ч.
Как работи СЕМ? Със скандали, обвинения и телефони за 3000 лв.

Съветът за електронни медии (СЕМ) работи в атмосфера на интриги, взаимни обвинения в некомпетентност и намеци за неразумно харчене на държавни пари. Това става ясно от протоколите от две заседания на съвета, проведени през януари. От тях личи, че между председателя на СЕМ София Владимирова и един от членовете му – Розита Еленова – има доста сериозен сблъсък, който пък става повод да се вадят кирливите ризи на съвета – купуване на скъпи телефони, ползване на служебни коли в нарушение и конфликт на интереси.

Скандал с предистория

На заседанието на съвета на 8 януари Еленова внася допълнителна точка в дневния ред – своя докладна. От реакцията на останалите присъстващи – Владимирова, Бетина Жотева, Ивелина Димитрова и Иво Атанасов – личи, че не са знаели за намеренията й, нито са запознати с докладната.

В края на заседанието Еленова започва да чете на глас написаното. И критикува председателя Владимирова за лоша кадрова политика – от поста е освободена шефката на специализираната администрация на СЕМ Вержиния Панайотова-Савова, за три месеца са напуснали 10 служители и освен това не е обявен конкурс за нов директор на БНР, въпреки че мандатът на сегашния изтича. Освен това Еленова заявява, че до нея не е стигнало писмо от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

"Колеги, от проблемите, които констатирам, става ясно, че основните принципи на управление: ефективност, ефикасност и икономичност са нарушени. Наскоро министър-председателят каза: "Ако СЕМ си беше на местото…..", дали и ние с поведението си допринасяме за срива на СЕМ като институция? Понижението на авторитета на институцията ни ме кара да бъда обезпокоена и загрижена", заявява тя.

Докладната не е коментирана от останалите членове. Атанасов заявява, че има нужда от поне 24 часа да се запознае с написаното, а Владимирова нарича поведението на Еленова за "изключително неколегиално". Така драмата приключва, но само за кратко.

Най-скъпият телефон в историята на СЕМ

На следващото заседание обаче членовете на съвета са подготвени. Срещата започва със скандал. В крайна сметка Еленова си тръгва от заседанието с обяснението, че си е в кабинета и всеки, който иска, може да я намери. Тогава Атанасов заявява:

"Какво друго? Свидетели сме на непрекъснато оплакване, че някакво писмо се губи, че само на този член не е изпратено, и то умишлено, а когато се направи справка, се оказва, че и този член, както всеки от нас, е получил даденото писмо и че това не е някакво отношение от страна на председателя и от страна на администрацията към този член, а по-скоро някакво, как да кажа, неумение да се работи със служебната поща. И когато на едно заседание съвсем добронамерено казах на този член по какъв начин може добре да се справя със служебната поща, той отговори: "Дълбоко не ме вълнува практиката на един от колегите". Добре, не те вълнува практиката, но ти продължаваш да ни затормозяваш с това, че едно или друго писмо не е стигнало до теб. Ако не си в състояние да боравиш с този телефон, който струва 3300 лв., за който ти настоя да бъде купен и който е най-скъпият в историята на СЕМ, търси вината у себе си, но недей да обвиняваш администрацията, че ти е скрила някакво писмо."

Така и не става ясно какъв точно е скъпият телефон, кога е купен и дали и други членове на съвета не ползват подобна техника. Че такъв телефон е купен обаче се потвърждава и от думите на друг член на съвета Бетина Жотева, която заявява: "Ние всички го гласувахме". Тогава Атанасов заявява, че не са знаели сумата и той лично се е шокирал. Владимирова пък бърза да се оправдае: "Информирам ви, че съм си поръчала служебен телефон за по-ниска сума от сумата, спомената от г-н Атанасов".

Атанасов обаче продължава с обвиненията срещу '"един член на СЕМ". Според него същият ползвал служебната си кола в почивните дни, което било забранено, и ходел до Бургас. Освен това заявява:

"Има и една глоба с фиш на служебния автомобил на този член от 15 август 2018 г. по време на годишен отпуск на този член, и не в София, забележете, а в Бургас. И без заповед за излизане на колата от София."

Конфликт на интереси

Една от точките, по които се сблъскват Владимирова и Еленова, е за освобождаването от поста на шефката на специализираната администрация в СЕМ Вержиния Панайотова-Савова. Тя си тръгва, след като КПКОНПИ установява, че е била в конфликт на интереси. Производството по този случай е започнало по молба на самата Панайотова. Тя иска становището на комисията, след като съпругът й Ивайло Савов е назначен за шеф на програма "Хоризонт" на БНР през юли 2017 г. Така двамата се оказват в интересна ситуация – съпругата има правомощия да контролира съпруга си.

Панайотова се разделя с поста си, защото внася за разглеждане в съвета доклад за това как БНР е отразявало шесторното убийство в Нови Искър през 2018 г. В него тя изразява положително становище за работата на "Хоризонт" – че случаят е отразен своевременно и освен това детайлите около убийството не са описвани прекалено подробно. КПКОНПИ обаче установява, че съпружеската свързаност "налага извода за наличие на частен интерес, повлиял върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията и задълженията по служба".

Това решение е взето през юли 2018 г. През януари Владимирова докладва пред членовете на СЕМ, че Савова е освободена, като й е изплатено обезщетение. По закон то е в размер на максимум 6 работни заплати.

Сега не е удобно

В цялата сага остава засенчено едно от основните задължения на СЕМ – да започне конкурс за нов шеф на БНР. По закон неговият мандат е 3-годишен. Сегашният шеф на радиото Александър Велев бе избран през май 2016 г., което значи, че му остават още няколко месеца на поста.

Въпросът за забавения конкурс е повдигнат от Еленова. Според председателя на СЕМ обаче процедурата трябва да се съобрази с предстоящите евроизбори през май. "Намирам това за деликатен въпрос, който следва да бъде обсъден на първо място между съветниците, предвид и специфичния момент, в който съвпада изборът, а именно Европейските избори, как и по кое време е целесъобразно Съветът да проведе въпросната процедура", заявява тя.

ОТГОВОР

Служебният телефон на Розита Еленова не е купен със средства на СЕМ, заяви тя пред Mediapool. Устройството е дадено от мобилния оператор, с който съветът има сключен договор. Практиката е честа – мобилните оператори дават устройства, а бюджетът за тях се определя на база броя на сключените договори за абонаментни планове.

"Всеки член на СЕМ ползва техника, която му се води служебно и след края на мандата връща. Не съм материално отговорно лице и не мога да дам подробности за цени. Телефоните се купуват от бюджет, предоставен от мобилния оператор, а не от бюджета на съвета", заяви тя.

По повод твърдението, че е извършила нарушение със служебния си автомобил, тя заяви, че става дума за глоба за неправилно паркиране.

"Сама управлявам предоставения служебен автомобил. Паркирах неправилно, заплатих с лични средства наложената санкция", каза Еленова.

Тя допълни, че няма конфликт между нея и председателя на съвета Владимирова, а различни идеи и визии. "Изразяването на позиция или критичен тон по отношение на действие или бездействие не приемам за конфликт", заяви тя.

mediapool.bg