Кламер БГ - Новини: Как прокуратурата "тренира" с Цветан Василев преди да слуша президента

Как прокуратурата "тренира" с Цветан Василев преди да слуша президента

България

|
Четв, 27 Фев 2020г. 17:14ч.
Как прокуратурата "тренира" с Цветан Василев преди да слуша президента

В края на януари прокуратурата разпространи записан със специални разузнавателни средства разговор на президента Румен Радев. Държавният глава определи случая като "брутална атака" и обвини прокуратура в грубо нарушение на закона. Главният прокурор Иван Гешев отговори, че няма нарушения и отказа да отговаря на критиките на Радев.

"Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. Работата на главния прокурор и на прокуратурата е да провеждат действия за спазване на закона", каза Гешев. Той изложи един от любимите си аргументи – че действията на прокуратурата са направили недоволни много хора, включително подсъдимия Цветан Василев, обвиняемия Васил Божков и президента. Това било атестат, че прокуратурата си върши добре работата.

Записът от СРС-то с Румен Радев бе публикуван от прокуратурата в добре подбран момент. По това време Радев вече водеше консултации за промени в конституцията, чиято крайна цел трябва да е прекратяване ан безконтролността на главния прокурор. Твърде любопитен е фактът, че самият запис е направен девет месеца по-рано. Ако още тогава са били налице съмненията по отношение на Радев, въпросът е какво е наложило забавянето.

Дали прокуратурата и ДАНС са спазили закона при подслушването на обвиняеми, заподозрени или президента, който има абсолютен имунитет, може да провери Националното бюро за контрол на СРС. Седмица след избухването на скандала с публикуването на подслушания разговор на Румен Радев, Бюрото обяви, че започва проверка.

В случая има един сериозен проблем. Националното бюро за контрол на СРС вече не разполага с възможност да провери прокуратурата.

"Тренировката" с Цветан Василев

Споменаването на Цветан Василев от страна на Иван Гешев по казуса с подслушването на президента изглежда много удачно. През 2015 година двама от заместник-директорите на фалиралата КТБ подават до Бюрото искане да бъдат проверени за незаконно подслушвани три от служебните телефони на банката. Проверката показва, че два от телефоните са на заместник-директорите, а третият е на Цветан Василев. Тогавашният член на бюрото адв. Георги Гатев потвърди пред Mediapool за случая, тъй като проверката е разпределена на него. Действията на Бюрото обаче са блокирани от прокуратурата.

"Главният прокурор (Сотир Цацаров – б.р.) категорично се възпротиви под предлог, че сме нямали право, че едва ли не проявяваме "нездрав интерес", че няма да даде разрешение на Бюрото въобще да преглеждаме веществени доказателствени средства (от СРС), а впоследствие промени мнението си, че това можело да стане, но само с разрешение на наблюдаващия прокурор", разказа адв. Гатев пред Mediapool.

Наблюдаващите прокурори тогава са трима, а един от тях е Иван Гешев.

"Поискахме да се запознаем поне с протокола за изготвяне на веществените доказателствени средства (ВДС) и да ни се отговори точно и ясно - установена ли е самоличността на лицето (което е подслушвано), в кой момент той е установен, прекратена ли е процедурата тогава и отразена ли е самоличността на контролираното лице в протокола. Пак ни бе отказано под предлог, че отказът не пречи да си извършим проверката. Отказът беше подписан от трима прокурори, включително и сегашният главен прокурор", казва адв. Гатев.

Въпросът е защо наблюдаващият тогава прокурор Иван Гешев отказва да предостави информация на институция, която е призвана да я контролира по закон. Сега Иван Гешев е главен прокурор, а подслушаните разговори на президента вече могат да се слушат свободно от сайта на прокуратурата.

През 2015 г. Бюрото за контрол на СРС така и не получава достъп до исканата информация и проверката остава недовършена. Mediapool изпрати въпрос по темата до главния прокурор, но не получи реакция.

Ало, Василев

В конкретния случай службите подслушват телефона на Цветан Василев два месеца и натрупват огромен обем данни. Логично е проверяващите от Бюрото да се усъмнят, че телефонът е подслушван не съвсем по правилата.

"В конкретния случай беше важно да се провери, налагало ли се е два месеца са проследяваш телефонен номер, за да разбереш самоличността на лицето, което го ползва. Още повече, че то беше публично известно и заемаше отговорен пост. "Здравейте, г-н Василев !" Какво не е ясно? Никой не му казва: "О, пич, адаш. Здравей, копеле..." и т. н. Към него се обръщат уважително по име. И така... два месеца. Има няколко диска с около 2700 файла и 36 съобщения информация, за да се установи името на лицето!? След това се прекратява прилагането на специални разузнавателни средства и може да се поиска ново разрешение за подслушване и така... докато може", разказва Гатев.

Всичко това се случва в ярък контраст с казуса с президента Радев, при който аудиозаписът от подслушването е публикуван на сайта на прокуратурата. Пет години по-рано аудиозаписите от проследяването на телефона на Цветан Василев не са дадени на Националното бюро в рамките на законна проверка.

"Прокуратурата ще твърди, че сме проявявали "нездрав интерес"?! По-скоро някой имаше много здрав интерес да не извършваме проверката, както стана и при други случаи, но за това-друг път", казва адвокат Гатев.

По думите му проверката за подслушването по делото "КТБ" не е приключила, въпреки че части от подслушаните разговори отдавна са приложени по мегаделото пред Специализирания наказателен съд. Малко след това ДАНС и главният прокурор организираха операция по отнемане на достъпа до класифицирана информация на адв. Георги Гатев, което бе стъпка към отстраняването му от Националното бюро за контрол на СРС.

Пак нищо няма да се разбере

През 2015 г. тогавашният председател на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков алармира публично, че институцията е "възпрепятствана да упражнява своите правомощия". Причината бе издадена инструкция от главния прокурор Сотир Цацаров, която създава своеобразен Параграф 22 с достъпа до материали от СРС.

От една страна Цацаров указваше на подчинените му прокурори, че достъпът до т.нар. веществени доказателствени средства (добити чрез СРС) става само с разрешение на наблюдаващия прокурор по съответното дело. От друга – главният прокурор изрично забранява на обвинителите да предоставят достъп на Бюрото, показа извършената тогава проверка от Mediapool.

"Преценката на доказателствата и на резултатите от водените действия по разследването е изцяло извън правомощията по закон на Националното бюро за контрол на СРС", указва Цацаров на всички прокурори през ноември 2015 година. Така възможността за задълбочени проверки е пресечена.

mediapool.bg