Кламер БГ - Новини: Как БСП и ДПС осигуряват мнозинството в парламента, а управляващите са малцинство

Как БСП и ДПС осигуряват мнозинството в парламента, а управляващите са малцинство

България

|
Пет, 26 Окт 2018г. 17:53ч.
Как БСП и ДПС осигуряват мнозинството в парламента, а управляващите са малцинство

Тактически бойкот и спешни действия срещу правителството, но с демократични инструменти. Такъв политически курс срещу правителството обяви в петък по време на Националния съвет на партията лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той обаче не назова какво има предвид, не спомена срокове и отказа да посочи инструментите, които формацията му ще ползва.

Справка от последния месец на парламентарните заседания, с която разполага Mediapool, обаче ясно подсказва какви ще са ходовете на ДПС. Подсказва и още нещо - че те ще са в тясно сътрудничество с БСП, които пък не искат да афишират особено много общи действия с движението, заради имиджовите проблеми, които си навличат.

Истината е, че от началото на октомври ГЕРБ и Обединените патриоти, дори с подкрепата на "Воля", не успяват да съберат необходимите 121 народни представители в зала в началото на пленарния ден.

Ето защо кворумът се прави от ДПС и БСП, като последващите гласувания понякога показват също, че движението и социалистите се оттеглят от пленарната зала и оставят мнозинството да си работи при по-нисък кворум, но след като вече са помогнали за старта на работата на парламента.

Разсеяното поведение от страна на мнозинството е трудно обяснимо, защото пред 2013 година именно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов спря партията си от регистрация в пленарна зала и обяви: "Кворумът е задължение на управляващите - на тези, които искат да управляват". Думите му пък бяха напомняни няколко пъти от началото на новия политически сезон и от лидера на БСП Корнелия Нинова, и от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, които на няколко пъти провалиха парламентарните дни. Неотдавна движението дори успя да договори с ГЕРБ отпадане на законопроекти в името на регистрацията им в парламента.

Именно заради ясното осъзнаване от страна на всички политически играчи, че кворумът е задължение на мнозинството, остава да стои въпросът защо БСП и ДПС досега не са прибягвали до по-чести демонстрации на политическа мощ. Още повече, че според данните от началото на октомври до тази сряда (24 октомври), докогато е изготвена справката за пленарните дни, ГЕРБ и Обединените патриоти не са имали необходимите им 121 народни представители за началото на работния ден нито веднъж.

Какво казват данните

Така например в първия работен ден за октомври – сряда, 3.10.2018 г. - ГЕРБ и ОП имат общо 92 народни представители в зала: 72 ГЕРБ, 20 ОП. Без присъстващите 29 човека от БСП и 17 от ДПС пленарният ден не би могъл да започне.

Любопитното е, че при започването на същинската пленарна работа – гласуване по разглеждания този ден Закон за физическото възпитание и спорта - от БСП в пленарна зала остават 13 души, а от ДПС едва седем.

Сходни са данните за следващия ден – 4 октомври, когато управляващите успяват да съберат 70 души за началото на пленарния ден, а от БСП и ДПС отново присъстват 29 плюс 17 души, с чиято помощ работата на парламента започва. При първото гласуване по Закона за обществените поръчки, разглеждан в четвъртък, от БСП вече са деветима, а ДПС - 11.

Същата седмица в петък (05.10.2018 година) от ГЕРБ в НС в 9 часа се явяват 45 човека, от ОП 18, а общият им сбор е 63-ма. БСП има 45 регистрирали се депутати, а ДПС – 21. По време на гласуванията те спадат до 18 от БСП и едва двама от движението.

Следващата седмица цифрите са сходни. В сряда (10.10.2018 г) мнозинството има 45 души при началото на работния ден. На 11-ти октомври депутатите на ОП и ГЕРБ отново не достигат за кворум и той е направен от опозицията.

Данните са същите за 12 и 17 октомври, когато ГЕРБ и ОП имат съответно 67 и 75 души в зала. На 18-ти октомври, четвъртък мнозинството събира рекорден брой свой депутати – цели 100 души, но отново не им достигат 21 за кворум. Получават ги от БСП и ДПС. Ден по-късно от ГЕРБ присъстващите са 63-ма души, а от ОП – 14. Останалите гласове за начало на пленарния ден получават от ... опозицията. Същото е положението и на 24 октомври (сряда). В 9 часа ГЕРБ имат 38 свои депутати, а партньорите им патриоти – 23-ма.

Ето защо е напълно очевидно до какви "спешни и демократични" инструменти ще прибегнат в ДПС. И тъй като БСП имат повече народни представители от тях, дори при положение, че част от левицата представя "Визия за България" по страната, движението очевидно е синхронизирало действията си с партията на Нинова.

Депутати от левицата, които не пожелаха да говорят с имената си, съобщиха неофициално пред Mediapool, че и БСП, и ДПС са напълно наясно, че правят услуга на управляващите.

"Ние много отдавна можехме като ГЕРБ 2013 г да напуснем пленарна зала, даже ДПС имат повече основания от нас – нали уж са принципни и не искат да помагат на правителство с националисти. Но както сами виждате, ДПС се договарят за регистрация – даваме хора, отпадат точки от дневния ред", твърдят депутати.

Освен това в левицата имат резерви да работят с движението, тъй като то им носело само негатив. "За жалост пак ще ни пришият към ДПС, но ще се опитаме хем да покажем на ГЕРБ и ОП, че са немощни или поне сериозно да ги затормозим да са всички в пленарна зала, хем да не изглеждаме близки с хората на Карадайъ", коментираха неофициално от "Позитано"20.

mediapool.bg