Кламер БГ - Новини: Как "Артекс" започна да строи своя "Златен век"

Как "Артекс" започна да строи своя "Златен век"

България

|
Пет, 22 Март 2019г. 19:08ч.
Как "Артекс" започна да строи своя "Златен век"

Скандалът с имотите на висши функционери на ГЕРБ, начело с председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, привлече вниманието към продавача на имотите. Всички те са купени от строителната фирма "Артекс", която в последните години преживя истински разцвет в София. Нейни сгради се появиха или се строят на доста места в града.

Един от най-обсъжданите проекти е този за небостъргача, наречен "Златен век", който в момента се изгражда в столичния кв. "Лозенец" до хотел "Маринела". Сградата, която по проект трябва да има 34 етажа, предизвика недоволството на жителите на района и заради спорния начин, по който общината разреши изграждането ѝ.

Историята отново влезе във фокуса на общественото внимание, тъй като строежът на небостъргача стана възможен благодарение на поправка в Закона за устройство на територията, внесена от депутата от ГЕРБ Александър Ненков и минала с гласовете на неговите съпартийци в парламента, включително и с този на Цветан Цветанов, стана ясно от справка за гласуването, публикувана от "Свободна Европа". Това изменение дава възможност за реалното започване на строителството с разрешение, издадено 10 години по-рано. В противен случай "Артекс" трябваше да минат наново процедурата, при това според новия устройствен план на района, който не позволява вдигането на толкова висока сграда.

По-късно председателят на парламентарната група на ГЕРБ се е сдобил с апартамента си в сградата "Летера" на "Артекс".

Вносителят на поправката Ненков заяви в петък, че тя не е правена заради проекта на тази строителна компания и добави: "Напротив, аз лично се запознах - не са се възползвали, законът няма ретроактивно действие, никъде не е описано такова нещо".

Официалните документи и обясненията на Столичната община обаче сочат друго.

Междувременно от Дирекцията "Национален строителен контрол" (ДНСК) обявиха, че от 21 март, четвъртък отново са започнали проверка на строителните книжа на "Златен век". Резултатите щели да са готови другата седмица. Същата ДНСК преди 16 дни е отговорила на запитване на инициативния комитет слещу изграждането на небостъргача, че вече е правила няколко проверки на строителните книжа, те законно са влезли в сила и няма какво да се проверяват отново. Не е ясно защо сега отново се прави проверка освен ако тя не е провокирана от обществения отзвук около имотите на партийните активисти от ГЕРБ.

Първият документ - от 2007 г.

Разрешението за строеж на 34-етажна сградата на ул. "Златен рог" №10 в кв. "Лозенец" е издадено на 26 януари 2007 г. от тогавашния главен архитект на София Петър Диков. То влиза в сила няколко месеца преди да се промени устройственият план за квартала, който не позволява толкова високо здание на това място. Разрешителното за строеж е издадено на името на ЕТ "ДЖИ-БИ-АЙ-91- Жанета Младенова" и ЕТ "Румен Марков – Джоинт Билдинг инвестмънт".

Така нареченият протокол №2 за откриване на строителна площадка, с който стартира строителният процес, е съставен на 11 януари 2010 г.

Тъй като обаче строежът така и не започва, строителното разрешително, което е със срок от 5 години, изтича и е използвана възможността за презаверяването му за още 5 години. Това е станало на

19 ноември 2012 г. Документът отново е подписан от арх. Диков на името на фирма "Кристела" ООД с управител Румен Марков.

И в следващите години обаче строителство не започва, а фирмата-собственик на терена става притежание на Пламен Мирянов и съпругата му Весела, съсобственици и на "Артекс".

Нови собственици, ново искане

На 14 декември 2016 г. новите собственици на "Кристела" подават в направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) заявление за повторна презаверка на разрешението за строеж. Инвеститорът е информиран, че разрешението няма да бъде презаверено. На 3 февруари 2017 г. фирмата оттегля искането си за презаверка, а три дни по-късно административното производство за това е прекратено.

В същото време обаче от фирмата искат да се промени одобреният вече инвестиционен проект за сградата, която според документите трябва да е с офиси. Новите собственици на имота искат да правят творчески ателиета, които сега продават като апартаменти, въпреки че по закон това не са жилищни имоти.

Писмо от регионалното министерство

Покрай процедурата за промяна на инвестиционния проект "в НАГ е получено тълкувателно писмо от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството г-н Валентин Йовев (№70-00-906/30.08.17 г.)", обясняват сега от общината. В него за конкретния строителен обект зам.-министър Йовев определя: "срокът за завършване на строителството е 10 г. и се отчита от датата на започване на строителството, а именно от датата на съставяне на протокол образец 2“ (11.01.2010)".

Според документите по случая писмото се позовава на чл. 153, ал. 2, точка 3 от Закона за устройство на територията. Именно този текст е приет по предложение на Александър Ненков в началото на 2017 г. В него е записано, че строителните разрешителни за сгради от първа и втора категория, каквато е небостъргачът "Златен век", важат 10 години от започването на строителството.

Още през ноември 2017 г. Mediapool писа, че промяната в закона е използвана като основание за построяването на сградата. Тогава главният арх. Здравко Здравков коментира, че имало неяснота в закона дали текстът за 10-годишните разрешителни се прилага със задна дата. В случая на "Артекс" обаче бил приложен така.

В петък вносителят на предложението Александър Ненков обясни, че законът няма ретроактивно действие.

Промяна в позицията

Регионалното министерство, което изпраща писмо за тълкуване на закона, променя позицията си в началото на тази година. На 9 януари 2019 г. инициативният комитет "Лозенец", който се бори срещу небостъргача, информира главния архитект Здравков, че като жалбодатели са получили писмо от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, в което се казва, че писмото на зам.-министър Йовев, изпратено до общината през 2017 г. не е имало задължителен характер.

"Веднага след като тази информация е получена в НАГ, тя е изпратена до началника на ДНСК, който единствен е компетентен да извърши проверка на строежа, предвид категорията му", обясниха от местната администрация. Не е ясно как е завършила тази поредна проверка, но строителството на "Златен век" продължава. Според хората от инициативния комитет преди десетина дни е получено поредното писмо от ДНСК по сигналите им, в което се казва, че нарушения няма.

Сигнал и от Цветанов

"Във връзка със строителството на сградата на ул. "Златен рог" в Столична община са

получени няколко сигнала с искания за проверки на строителната документация и на строителния процес", обясниха още от общината.

Един от тях е от Цветан Цветанов в качеството му на председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към парламента. Този сигнал е от 12 юни 2018 г. Според общината той е от инициативния комитет "Лозенец" и просто е препратен от Цветанов. Същият текст в общината е получен на 21 май 2018 г. директно от инициативния комитет. Същото писмо е било изпратено и до президента, премиера, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на регионалното развитие и благоустройството, главния прокурор, председателя на Народното събрание, председателите на всички парламентарни групи, парламентарната комисия по регионална политика, ръководителя на представителството на ЕК в България и с копие до омбудсмана, кмета Йорданка Фандъкова, главния архитект и началника на ДНСК.

"Инициативният комитет и г-н Цветан Цветанов са информирани, че във връзка с получените сигнали за незаконно строителство в общината и други институции, още на 05 януари 2018 г. е извършена проверка от компетентната институция – ДНСК и РДНСК Югозападен район. Столична община е информирана на 30 януари 2018 г., че проверката не е установила нарушения по отношение на законосъобразността на издадените строителни книжа. Проверките за изпълнение на строителния процес също са изцяло от компетентността на ДНСК", завършват от общината.

mediapool.bg