Кламер БГ - Новини: Натъжен от "идиоти", Борисов се отказа от спорния харч за нов самолет

Натъжен от "идиоти", Борисов се отказа от спорния харч за нов самолет

България

|
Четв, 27 Фев 2020г. 13:59ч.
Натъжен от "идиоти", Борисов се отказа от спорния харч за нов самолет

Кабинетът се отказа от купуването на нов правителствен самолет, като заделените за целта 55 млн. лева ще бъдат пренасочени за спортна инфраструктура - основно за стадионите на пловдивските клубове "Ботев" и "Локомотив".

"Много ми е мъчно за пилотите, за екипажите, за пътниците, извън мен, но с тези пари ще покрием други точки", каза Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Новият правителствен самолет трябваше да замести използвания сега "Фалкон", с който в последните месеци имаше няколко инцидента.

"Завчера пак отказа автопилотът на самолета, когато е облитал за РВД над Бургас. Късмет – в светло време. Не могат да кажат защо. Сега пак ще платим маса пари, защото отива на ремонт в Женева. Но ако това е било в мъгла нямаше да ги има пътниците и хората там", обясни Борисов в четвъртък.

Авиоексперти обаче обясниха, че "Фалкон"-ът може да се използва още дълго време, ако се поддържа правилно, и оспориха харча за нов самолет.

"Чух всякакви идиоти да се изказват, че едва ли не той бил много готин, пък ние искаме да си купим по-хубав. Няма да купуваме, който иска после да купи", добави той.

Парите, предназначени за нов самолет, ще отидат за футболни стадиони и физкултурни салони в 50 училища.

Основните харчове ще бъдат за строителството на стадиона на пловдивския "Ботев" и стягането на стадиона на градския съперник "Локомотив".

Двата футболни отбора имат голяма фенска маса. Борисов бе обещал на привържениците на "Ботев" да бъде достроен Колежа, но изпълнението на обещанието се забави и феновете не останаха доволни.

На свой ред феновете на "Локомотив" Пд възроптаха, че се помага приоритетно на "Ботев".

Жертвайки самолета, Борисов ще удовлетвори желанията на почти всички фенове в Пловдив.

Сега на правителството ще се наложи да ползва приоритетно правителствения "Еърбъс".

В края на миналата година българският премиер Бойко Борисов направи силно впечатление в Загреб, където бе на конгрес на Европейската народна партия (ЕНП). Хърватският вестник "Ютарни лист“ публикува сравнение как той е пристигнал с правителствен "Еърбъс", докато бъдещият австрийски канцлер Себастиан Курц е долетял с граждански полет в икономична класа.

От планираните за самолета средства 37 млн. лева ще бъдат преведени на община Пловдив за дострояването на стадиона на "Ботев" и ремонт на този на "Локомотив". Освен това ще се предоставят и 3 млн. лева за ремонт на стадиона в Шумен.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров, който през последните седмици беше на мушката на феновете и на двата пловдивски отбора, присъства на правителственото заседание.

С други 25 млн. лева по предложение на спортния министър Красен Кралев ще се изграждат и оборудват физкултурни салони в 50 училища. Най-голямото училище е в Пловдив за около 1 300 ученици, а най-малкото в Асеновград - с 400 ученици.

"С изпълнението на тази програма 30 000 български деца ще получат условия за спорт", обясни Кралев.

mediapool.bg