Кламер БГ - Новини: КС допусна питането на Гешев за имунитета на президента

КС допусна питането на Гешев за имунитета на президента

България

|
Вт, 10 Март 2020г. 13:31ч.
КС допусна питането на Гешев за имунитета на президента

Конституиционният съд допусна за разглеждане по същество делото, образувано по поставени от главния прокурор Иван Гешев въпроси, свързани с имунитета на държавния глава. Това съобщи на сайта си КС във вторник.

Решението е гласувано с девет гласа "за". Трима съдии са били на особено мнение, това са Атанас Семов, Надежда Джелепова и Павлина Панова.

До питането на главния прокурор Иван Гешев се стигна след публикувани аудиозаписи от прокуратурата във връзка с разследване, в които се чува гласът на държавния глава.

Гешев отправи искането си в началото на годината, в него настоява, че няма пречка срещу президента да бъде образувана проверка, но самото разследване трябва да бъде спряно, докато мандатът не му не изтече. Главният прокурор твърди, че конституционната разпоредба, която позволява действащ държавен глава да бъде разследван за държавна измяна и нарушение на конституцията, е неясна и се нуждае от тълкуване.

"Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията, разясни обвинител номер едно", каза по-късно Гешев по повод искането си.

След това прокуратурата пусна СРС-та от телефонен разговор на президента Румен Радев с командира на Военновъздушните сили (ВСС) генерал-майор Цанко Стойков, в който двамата обсъждат как да се отговори на КПКОНПИ за назначаването на сегашната съпруга на държавния глава Десислава за пиар във ВСС през 2014 г. Случаят бе дискутиран публично в кандидат-президентската кампания на Радев през 2016 г., но тогавашните и последващите проверки не откриха конфликт на интереси. Десислава Радева стана негова съпруга малко преди избирането му за президент и не е ясно в какви отношения са били двамата към момента на назначаването ѝ за пиар.

Президентът няма как да бъде подслушван, защото се ползва с имунитет срещу наказателно преследване. Шефът на ВВС е военен и може да бъде разследван само от военната прокуратура. В същото време двамата, по неизвестна причина, са попаднали в разследване, водено от Специализираната прокуратура, от което са част СРС-тата.

mediapool.bg