Кламер БГ - Новини: Йордан Цонев за социалния министър: Ако премиерът следва тази логика, трябва и други оставки да поиска

Йордан Цонев за социалния министър: Ако премиерът следва тази логика, трябва и други оставки да поиска

България

|
Нед, 01 Дек 2019г. 18:17ч.
Йордан Цонев за социалния министър: Ако премиерът следва тази логика, трябва и други оставки да поиска

"Ако премиерът следва тази логика, трябва и други оставки да поиска, защото доста системи стоят нереформирани". Така депутатът и заместник-председател на ДПС Йордан Цонев коментира в неделя пред БНР поисканата от Бойко Борисов оставка на социалния министър Бисер Петков. "Вероятно натрупани проблеми в системата" е причината за това искане, смята Цонев.

На заседанията на финансовата комисия в парламента той не бил останал с впечатление за напрежение между Петков и финансовия министър Владислав Горанов, каквато е една от хипотезите за оставката.

"Няма нищо нелогично в тези оставки, но те вече не са отдушник на натрупаното напрежение", каза Йордан Цонев, след което съсредоточи критиките си на тема "липса на реформи".Тя се виждала много ясно и в бюджета за 2020-та.

Йордан Цонев заяви, че в България са правени истински реформи по времето на премиера Иван Костов, по времето на СДС, във времето, когато приемаха България в Европейския съюз и НАТО.

"Когато не правиш реформи, когато един сектор, като здравеопазването, работи в уникален вид - такъв няма никъде, няма как този сектор да подобри ефективността си. Обществото иска да има реформи в нереформираните сектори", каза депутатът от ДПС.

По-думите му бюджетът за следващата година е "повече от същото", защото има повече приходи, но разходите са неефективни.

"Реформите се правят с програма. Те се правят с политическа воля и съгласия. През бюджета се вижда какви ще бъдат реформите", заяви Цонев и добави, че обществото очаква реформи в нереформираните сектори, а в момента е налице само наливане на пари в тях.

ДПС и на второ четене ще гласува против бюджета. "Предложихме промени - те не ги приеха, повече няма какво да предлагаме, а няма и възможност", каза той.

"Ще подкрепяме всички законопроекти, които отразяват евроатлантическата ни ориентация, абсолютно всички, независимо, че ГЕРБ и националистите са на власт. Ние няма да променим нашата политика. ДПС се е борило 30 години България да бъде член на ЕС и НАТО", заяви Цонев, но уточни: "Нашето отношение към ГЕРБ е остро от първия ден на това правителство".

Зам.-председател на ДПС заяви, че до официалното назначаване на Иван Гешев за главен прокурор не би коментирал избора му, защото това бил избор на професионалната гилдия.

По думите на Цонев в ДПС все още не са решили кого да подкрепят за шеф на Антикорупционната комисия, но той не вижда проблем да подкрепят номинацията на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, защото е блестящ юрист с голям стаж на най-висшите постове и като съдия, и като главен прокурор.

Цацаров, всъщност, вече получи индиректна подкрепа от ДПС, откъдето казаха, че потенциалът му е богатство за всяка държава.

mediapool.bg