Кламер БГ - Новини: Има ли заговор в БСП срещу Нинова?

Има ли заговор в БСП срещу Нинова?

България

|
Ср, 27 Май 2020г. 16:35ч.
Има ли заговор в БСП срещу Нинова?

Председателят на БСП Корнелия Нинова губи позиции в партията и си създава все повече вътрешни противници, но въпреки това вътрешната опозиция все така не може да се обедини, за да я свали от поста.

Вътрешнопартийният пряк избор на председател трябваше да се проведе на 26 април, но бе отложен заради коронавируса. Социалистите обсъждаха два варианта за нова дата - 21 юни или 20 септември. Върви се обаче по-скоро към вот наесен, за да има време за предизборна кампания и довършване на процеса по номиниране на кандидати.

Междувременно напрежението в партията расте и изглежда, социалистите са все по- вглъбени във вътрешните си противоречия. Критиците на Нинова, които са разделени на отделни крила, обсъждали вариант да се опитат да я свалят от поста председател на парламентарната група, разказаха пред Mediapool от "Позитано" 20. Целта била така да се даде знак в партията, че Нинова губи позиции в навечерието на вътрешните избори и срещу нея да се привлекат тези, които винаги са със силните на деня. Поне засега обаче, този план няма изгледи да стигне до реализация, защото отделните групи на "съпротивата" трудно биха се обединили около алтернативен лидер.

Конкурентите за председателския пост

Освен Нинова, сред номинираните за председател на БСП е абонираният за поста кандидат Красимир Янков, който е от вътрешнопартийната опозиция. Янков се гласеше да поеме временно лидерството в партия след евроизборите миналата година, когато Нинова подаде оставка. Тя обаче пресече амбициите му, след като реши да остане на поста.

Номинации има и Валери Жаблянов, който в разгара на конфликтите около загубата на евровота също атакува курса на Нинова.

Най-сериозна конкуренция на Нинова е тази на сегашния ѝ заместник Кирил Добрев, който доскоро минаваше за част от нейния отбор. Той е доста по-сериозна конкуренция не само заради получения брой номинации, но и поради спецификата на работата му: Добрев познава структурите на БСП, добре знае как работят апаратните игри, а освен това е свързан с партийни и бизнес лобита и може да балансира интереси, споделиха негови съпартийци пред Mediapool.

Когато в началото на годината се заговори, че Добрев ще се включи в надпреварата за лидерския пост, на "Позитано" 20 започна чистка - от постовете им бяха отстранени близки до него хора. Нинова освободи медийния си съветник Бояна Бозаджиева, която заедно с това бе махната от зам.-шефското място в партийната телевизия БСТВ.

Бозаджиева бе част от предизборния щаб на БСП, чийто шеф е именно Добрев.

Отстранен бе и шефът на организационния отдел на партията Калинка Николова, която пък бе на пряко подчинение на Добрев. Тези ходове показаха притеснение от страна на Нинова, коментираха социалисти пред Mediapool.

Прекият избор – решение или предпоставка за още напрежение

В началото на май мандатът на Нинова начело на БСП изтече. Според ръководството това не е проблем, защото по устав тя остава на поста до избора на нов председател. Други обаче поставят въпроса дали е редно партията да остане в това положение чак до есента и не трябва ли да се избере нов временен председател. Засега обаче изглежда, че това няма да стане.

Според социалисти Нинова вероятно ще спечели вътрешнопартийния вот, защото макар част от първия ешелон в партията е настроен срещу нея, редовите членове я харесват. Включително и заради това, че им дава шанс да участват пряко в избора на лидера им.

И тук обаче има уловка. Вотът се счита за легитимен, ако в него са участвали поне 50% от членовете на партията.

Ако не гласуват повече от половината социалисти, това ще предизвика ново напрежение и вътрешни стълкновения. Тогава ще трябва да се свика конгрес. Вероятно ръководството ще настоява да се вземе решение за нов пряк избор и ще види саботаж в проваления вот, а "контрите" ще настояват за избор през конгрес, както беше досега. Причината е, че в конгреса участват делегати, представляващи различните структури, а делегатите обикновено намират начин да се спазарят задкулисно и за избора на лидер, и за основните постове.

Ако обаче идеята на Нинова за пряк избор проработи и бъде избран нов председател - който и да е той, независимо дали Нинова или някой от конкурентите ѝ - това може да даде възможност за успокояване на страстите точно преди парламентарните избори догодина.

И щипка ГЕРБ

На фона всичко това през последния месец в БСП се възобнови отдавнашният спор дали не е по-добре да управляват заедно с ГЕРБ. Най-отявленият колаборационист е лидерът на БСП в Пловдив Георги Гергов, чийто бизнес продължава да се радва на благоволението на властта и който винаги е поддържал добри отношения с нея. Преди три години Нинова използва скандала "ЦУМ-гейт", за прогони Гергов от висшето ръководство на БСП, определяйки го като олицетворение на "паралелната държава" и "задкулисието".

Сега в БСП се разиграва римейк на същия филм. Повод стана интервю от април на Георги Гергов, в което критикува социалистите в парламента и каза, че правителството трябва да бъде поздравено за мерките срещу коронавируса.

След това заваляха позиции срещу Гергов, които се разпространяваха от пресецнтъра на партията. Депутатът Александър Симов пък призова Гергов директно да премине към ГЕРБ. Последва отговор от защитниците на Гергов, че "договорки, колабориране и "заиграване" с ГЕРБ има, но то не е в Пловдив", намеквайки, че сегашното ръководство подпомага управляващата партия.

Но това не е всичко. Според някои социалисти Борисов ловко използва "хората си" в БСП, за да всява интриги и да клати партията, като един от най-силните му козове бил именно Кирил Добрев.

Всичко това обещава още смутове и скандали в партията, която остава все така на кръстопът пред дилемата "с Нинова лошо, без Нинова – още по-лошо".

mediapool.bg